Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

«Ο Κεμάλ είναι Μακεδόνας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη» - Προκαλούν οι Σκοπιανοί

«Ο Κεμάλ είναι Μακεδόνας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη» - Προκαλούν οι Σκοπιανοί
«Ο Κεμάλ είναι Μακεδόνας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη» - Προκαλούν οι Σκοπιανοί

Σε μια ακόμη πρόκληση, η οποία θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία των Πρεσπών, προέβη ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ τίμησε τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας TAV, Sadi Sener, με το μετάλλιο του κράτους. 

Προσφεύγοντας για μία ακόμη φορά σε προκλητικές δηλώσεις ο Ιβανόφ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο επιχειρηματία δήλωσε ότι στην πραγματικότητα «ο Μουσταφά Κεμάλ (ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας) είναι Μακεδόνας, γιατί τη στιγμή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν έδαφος της Μακεδονίας! 

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια μεγάλη οικονομία και είναι πολύ σημαντικό μια τέτοια χώρα να είναι φιλική προς εμάς και να μας βοηθήσει. Ελπίζουμε ότι αυτή η βοήθεια και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα οι τουρκικές εταιρείες έρχονται στην πΓΔΜ. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά» είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, με την παρέμβαση του, ο Σκοπιανός πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο το όραμα τους για τη «Μεγάλη Μακεδονία». Παράλληλα επιχείρησε να εντάξει στη «γεωγραφική» περιοχή της ευρύτερης Μακεδονίας και την πόλη της Θεσσαλονίκης, υπονοώντας ότι οι πραγματικοί Μακεδόνες ταυτίζονται εθνολογικά με τους ψευδομακεδόνες των Σκοπίων. 

Από την Αθήνα, μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρχε αντίδραση για τις δηλώσεις Ιβανόφ που παραβιάζουν ευθέως το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Αντίθετα, αντίδραση υπήρξε σήμερα Δευτέρα από τη Βουλγαρία η οποία δια του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κάλεσε τα Σκόπια να τελειώνουν με τις αλυτρωτικές αναφορές και πολιτικές.

Να τονιστεί ότι η τουρκική εταιρεία TAV είναι κατασκευαστής και επενδυτής των δύο αερολιμένων της πΓΔΜ στα Σκόπια και την Οχρίδα. Σύμφωνα με το IBNA oι συνολικές επενδύσεις της Τουρκίας στην πΓΔΜ υπερβαίνουν τα 1,2 δισ. ευρώ.