Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

«Το κόκκινο ποτάμι» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

«Το κόκκινο ποτάμι» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης
«Το κόκκινο ποτάμι» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης 

του Διονύση Βοργιά

Στην «καρδιά» της Ξάνθης, στην παλιά πόλη, βρίσκονται αυτό το διάστημα ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κομπάρσοι κι ένα μεγάλο επιτελείο. Εκεί γίνονται τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς του Μανούσου Μανουσάκη με τίτλο «Το κόκκινο ποτάμι».

Η Ξάνθη του πολιτισμού

Ο γνωστός σε όλους μας σκηνοθέτης – και ιδιαίτερα αγαπητός στην Θράκη – ξεκίνησε τα γυρίσματα από την παλιά Ξάνθη στην πλατεία Μητροπόλεως, ενώ τις επόμενες ημέρες τα γυρίσματα συνεχίστηκαν και σε άλλα σημεία της παλιάς πόλης κι όχι μόνο.

«Το κόκκινο ποτάμι» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Τα γυρίσματα αναμένεται να συνεχιστούν έως και τις 19 Ιουλίου, με την σειρά αυτή να είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία διαφήμισης της Ξάνθης στο πανελλήνιο. Μέχρι τότε Ξανθιώτες και επισκέπτες της περιοχής θα συναντούν στον παραδοσιακό οικισμό καθημερινά ηθοποιούς με κουστούμια εποχής, ταξιδεύοντας την πόλη σε μία άλλη εποχή και δίνοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Πολλοί είναι όσοι κοντοστέκονται για να βγάλουν μία φωτογραφία ή και να παρακολουθήσουν κάποιο απόσπασμα των γυρισμάτων.

Ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος που συναντήθηκε την Τετάρτη με τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και τα συνεργεία και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Σε μήνυμά του ο κος Δημαρχόπουλος δηλώνει χαρούμενος, γιατί «την πανέμορφη Παλιά Ξάνθη μας, επέλεξε ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών Μανούσος Μανουσάκης, για τα γυρίσματα της νέας τηλεοπτικής σειράς ‘Το Κόκκινο Ποτάμι’, που βασίζεται στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, και μας ταξιδεύει στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου, μέσα από έναν θυελλώδη έρωτα. Συγχαρητήρια σε όλους …».

«Το κόκκινο ποτάμι» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

«Το κόκκινο ποτάμι» του Ποντιακού Ελληνισμού

Η πολυαναμενόμενη σειρά του γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη «Το Κόκκινο Ποτάμι», ξετυλίγει το χρονικό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Nεότουρκους και θα προβληθεί το ερχόμενο φθινόπωρο μέσα από τη συχνότητα του Open TV. Η παρουσίαση της σειράς έγινε μια ημέρα συμβολική και φορτισμένη, την 19η Μαΐου, τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η νέα σειρά υψηλών κινηματογραφικών προδιαγραφών είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη. Πρόκειται για μία τηλεοπτική υπερπαραγωγή την οποία σπάνια συναντάμε στην ελληνική τηλεόραση. Τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της σειράς, τον Μίλτο Παυλίδη και την Ιφιγένεια Νικολαΐδη στη σειρά ενσαρκώνουν ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση. Στη διαδικασία και το συντονισμό αρωγός είναι ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, ενώ αρωγός είναι κι ο σύλλογος για την προστασία και την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης Ξάνθης.

«Το κόκκινο ποτάμι» στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Μία νεαρή Κομοτηναία στην σειρά

Πολλοί είναι οι συντελεστές στην σειρά, σε ρόλο βασικών ή βοηθητικών ηθοποιών, ενώ αρκετοί κι όσοι είναι από την περιοχή της Θράκης. Μία εξ αυτών η μόλις 15 ετών Θώμη Γκόγκου από την Κομοτηνή. Είδε στον «Χ» το πρόσφατο κάλεσμα του βοηθού σκηνοθέτη Νίκου Τσιάμη, προς αναζήτηση βοηθητικών ηθοποιών, και έστειλε μαζί με τους γονείς της το βιογραφικό της, θέλοντας να συμμετάσχει κι εκείνη στην σειρά και να γνωρίσει από κοντά τον Μανούσο Μανουσάκη. Τελικώς, κατάφερε και τα δύο, ενώ όπως μας είπε, ανανέωσε το ραντεβού της με τον κο Μανουσάκη για μερικά χρόνια από τώρα, όταν τότε θα είναι ενήλικη κι ενδέχεται να ακολουθήσει επαγγελματικά την υποκριτική.

«Πριν λίγο καιρό η μητέρα μου διάβασε στην εφημερίδα σας ότι ζητάνε άτομα για την ταινία. Έστειλα το βιογραφικό μου και μετά από λίγο καιρό είπαν ότι με ήθελαν», είπε η νεαρή στον «Χ», δηλώνοντας χαρούμενη για την γνωριμία της με τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και τον βοηθό σκηνοθέτη Νίκο Τσιάμη, εξηγώντας ότι ήταν φιλόξενοι και ευγενικοί. Η ίδια έπαιξε το ρόλο της φοιτήτριας που «μόλις αποφοιτήσαμε από το παρθεναγωγείο». Η Θώμη Γκόγκου επέστρεψε στην Κομοτηνή με τις καλύτερες των εντυπώσεων και την ελπίδα να ασχοληθεί και μελλοντικά με την ηθοποιία. Εμείς να της ευχηθούμε τα καλύτερα!

Πηγή: Χρόνος