Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

Μ. Χαρακόπουλος: «Λάθος ο κατακερματισμός της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής»

Μ. Χαρακόπουλος: «Λάθος ο κατακερματισμός της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής»
Μ. Χαρακόπουλος: «Λάθος ο κατακερματισμός της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής»

«Το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε φοβικά και αποσπασματικά το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα της Μ. Ασίας. Είναι λάθος το γεγονός ότι έχουμε κατακερματίσει τρόπον τινά την Γενοκτονία. Η Γενοκτονία ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο που είχε να κάνει με το σύνολο των χριστιανικών πληθυσμών που ζούσανε στην οθωμανική αυτοκρατορία. Με τις εισηγήσεις των Γερμανών της τότε εποχής, οι Τούρκοι θεώρησαν ότι είναι απειλή για το οθωμανικό κράτος και τον τουρκικό εθνικισμό που αναδύονταν η παρουσία χριστιανών, Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Tηλεόραση” και στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ακόμη ότι «είναι θετικό ότι η Ελλάδα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη ενεργή διπλωματία τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες ένιωσαν εθνική υπερηφάνεια και ικανοποίηση από την αποφασιστική στάση που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη που υπήρξε μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ετέθησαν ξεκάθαρα οι κόκκινες γραμμές από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική και την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία. Έγινε σαφές ότι η μόνη διαφορά η οποία υπάρχει και για την οποία μπορούμε να συζητούμε είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

«Η Τουρκία σχεδιάζει να μπλοκάρει την ΕΕ μέσω Κύπρου»

Αναφορικά με την άτυπη πενταμερή για το κυπριακό υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Βλέπουμε μια σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας, μια κλιμάκωση της αδιαλλαξίας. Επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο λύσης για το οποίο συζητούμε τα τελευταία 47 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του 37% της κυπριακής δημοκρατίας. Το πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Επιδιώκει τώρα η Τουρκία να έχει δύο ανεξάρτητα κράτη. Επιδιώκει δηλαδή αυτό το προτεκτοράτο που στήθηκε με την εισβολή στην Κύπρο, με ηγέτη τον Ραούφ Ντεκτάς να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος, κάτι το οποίο ποτέ δεν μπορεί να το αποδεχθούμε βεβαίως. Και επιδιώκει μέσα από αυτό μια χαλαρή συνομοσπονδία, να έχει ουσιαστικά ρόλο και έλεγχο σε όλη την μαρτυρική μεγαλόνησο, αλλά να έχει και πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι εάν μπούμε σε αυτές τις απαρχαιωμένες λογικές ότι δεν υπάρχει ισονομία στη βαρύτητα της ψήφου, αλλά το 18% των Τουρκοκυπρίων θα μπορεί να θέτει βέτο στις αποφάσεις ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Κύπρος, αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορεί να μπλοκάρει έτσι την πορεία και αποφάσεις καθοριστικές της ΕΕ

Πηγή: Larissanet