Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

"ΨΩΜΙΑΔΕΙΟΝ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Αθήνα 29.12.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού, έχει δημιουργήσει θεατρική ομάδα «Μωμόγερων» από μέλη των σωματείων του.

Το δρώμενο των «Μωμόγερων» είναι ένα από τα έθιμα του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και παρουσιάζονταν σε πολλές περιοχές του Πόντου την περίοδο του δωδεκαήμερου (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Φώτα).

Είναι αυτοσχέδιος λαϊκός θίασος, που εμφανίζονταν στα σπίτια, στα σταυροδρόμια και τις πλατείες των χωριών και των πόλεων του Πόντου και έστηναν μικρές ή μεγάλες παραστάσεις, έχοντας κατά τόπους διαφορετικές ονομασίες.

Το «Ψωμιάδειον» Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεργασία με τη Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Αιγάλεω «Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ» και το Σύλλογο Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο των «Μωμόγερων» στους δρόμους του Νέου Αιγάλεω και της Αγ. Βαρβάρας, την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009.

Η θεατρική ομάδα των «Μωμόγερων» θα ξεκινήσει στις 11:00 από τη συμβολή των Οδών Οριζομύλων & Νέστωρος (περιοχή Νταμαράκια) στο Νέο Αιγάλεω και διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης θα φτάσει στην πλατεία 19ης Μαΐου της Αγ. Βαρβάρας από όπου θα συνεχίσει και θα διασχίσει και τους δρόμους της Αγ. Βαρβάρας, στήνοντας στο πέρασμά της μικρές παραστάσεις, αναβιώνοντας το έθιμο αυτό για πρώτη φορά σε δρόμους της Αθήνας, όπως ακριβώς γίνονταν στις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Με ιδιαίτερη χαρά σας περιμένουμε να αναβιώσουμε μαζί το πανάρχαιο αυτό έθιμο, δίνοντας μια διαφορετική παραδοσιακή νότα στις γιορτινές αυτές μέρες, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να γνωρίζουν οι μικρότεροι την ιστορία των προγόνων τους.

Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία