Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Όλοι ψάχνουν τα ονόματα για τους σφαγιασθέντες της γενοκτονίας

Όπως θα πει ο κ. Μαλκίδης, πριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει γνωστό το μεγάλο αγώνα του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθούν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους». Ελπίζουμε με τα στοιχεία αυτά να διευκολύνουμε κάθε ενδιαφερόμενο της υπόθεσης αυτής που τώρα ξεκινά.

Κατεβάστε:

Ελληνικά Ασφαλιστήρια - Συμβόλαια που πληρούν τις προϋποθέσεις

Έντυπο αξίωσης

Επιτυχημένο το 3ο Αντάμωμα Ολυμπιαδιτών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 3ο αντάμωμα των Απανταχού Ολυμπιαδιτών που διοργάνωσαν στην Ολυμπιάδα ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Διεύθυνση Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και το Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό της Νομαρχίας.

Μεταξύ τους, την 3η ημέρα των εκδηλώσεων, παρέστη και ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και ανέπτυξε το θέμα «Το ποντιακό ως ένα σύγχρονο πολιτικό ζήτημα».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι εκ Πόντου Ολυμπιαδίτες διοικητής Δ’ Σωμ. Στρατού αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Ταμουρίδης και ο διοικητής ΤΑΞΑΣ Ταξίαρχος Νικόλαος Ταμουρίδης.

Σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Αντινομάρχης κ. Βασίλειος Ντόκος ως εκπρόσωπος του Νομάρχη κ. Λ. Κατσαρού, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη το Δ.Σ. για τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα αλλά και τον κεντρικό ομιλητή για την τεκμηριωμένη τοποθέτησή του, τον πατριωτισμό, την ευθύτητα, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά του. Επίσης ενημέρωσε για τις ενέργειες που πράττει η Ν.Α. για την αξιοποίηση της περιοχής του Ολύμπου και αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η Ν.Α. Λάρισας και προσωπικά ο Νομάρχης για την ανάδειξη, τη διατήρηση και τη μετάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχους για την αξιοποίηση του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής.

Στο πρόγραμμα των ομιλιών συμμετείχαν επίσης, ο σύλλογος «Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ» Δ.Λαρισαίων με την διευθύντρια κ. Μαρία Παπαδοπούλου και ο πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Ολυμπιαδιτών Δήμου Ολύμπου «ΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ» κ. Μιχάλης Χατζεϊπίδης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια όλων των εκδηλώσεων.














Φωτογραφία

Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τον Αντινομάρχη κ. Βασίλειο Ντόκο, τον αντιστράτηγο κ. Γεώργιος Ταμουρίδης, τον ταξίαρχο κ. Νικόλαο Ταμουρίδη, τον πρόεδρο του συλλόγου «ΤΟ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ» κ. Μιχάλη Χατζεϊπίδη τη διευθύντρια του συλλόγου ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ Δ. Λαρισαίων κ. Μαρία Παπαδοπούλου.

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Θεσσαλονίκη, 18-9-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μια πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα. Εδώ και αρκετούς μήνες γνωρίζαμε ότι στα αρχεία της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρείας New York Life Insurance Co, είχαν βρεθεί περισσότερα από 1000 ασφαλιστήρια ζωής Ελλήνων από τον Πόντο, την υπόλοιπη Μικρά Ασία και τη Θράκη υπογεγραμμένα πριν από το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανήκαν σε άτομα που χάθηκαν κατά τις μεγάλες διώξεις κατά των χριστιανικών πληθυσμών που πραγματοποίησαν οι Νεότουρκοι στην αρχή και οι Κεμαλικοί στη συνέχεια. Η ίδια η αμερικανική εταιρεία θεωρεί την περίπτωση των Ελλήνων ισοδύναμη με αυτή των Αρμενίων.

Εξάλλου και το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης οδηγεί στο συμπέρασμα της κοινής μοίρας Ελλήνων και Αρμενίων. Η αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία αναγκάστηκε από τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκαγιάν, μετά από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, να αποζημιώσει Αρμένιους δικαιούχους με το ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη διαδικασία ελέγχου των αρχείων της ασφαλιστικής εταιρείας, ο Γεγκαγιάν ανακάλυψε την ύπαρξη και Ελλήνων ασφαλισμένων την ίδια περίοδο και στον ίδιο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έτσι η εταιρεία, για να αποφύγει πιθανότατα νέες δικαστικές περιπέτειες με δεδομένη – και πολύ πιθανόν οδυνηρότερη - κατάληξη, δημοσιοποίησε στις 4 Σεπτεμβρίου τα ονόματα των ασφαλισμένων, δήλωσε ότι το ποσό που δικαιούνται οι Έλληνες κληρονόμοι αυτών ανέρχεται σε 12-15 εκατομμύρια δολάρια και δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (Π.Ο.Ε.) παρακολουθεί νομικά το ζήτημα από την εμφάνισή του. Έχει πλήρη στοιχεία από τα 1.031 ασφαλιστήρια ζωής Ελλήνων με τα ονόματα των ασφαλισμένων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους αποζημιώσεως να ενημερωθούν από το γραφείο της Π.Ο.Ε αν μεταξύ των 1.031 ασφαλισμένων περιλαμβάνονται πρόγονοι τους και στην συνέχεια μέχρι 28/2/2009 να συμπληρώσουν και υποβάλλουν το σχετικό «έντυπο αξίωσης» που επίσης είναι στην διάθεσή τους στα γραφεία της Π.Ο.Ε.

Υπογραμμίζουμε ότι εκτός από την οικονομική διάσταση του θέματος, η ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας έχει ιδιαίτερη αξία για τον αγώνα που κάνουμε, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας για την ενσωμάτωση του τραγικού ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη και την καταδίκη εκείνων των δυνάμεων και μηχανισμών που διέπραξαν τις γενοκτονίες στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1914-1923.


ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822
FAX:2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr