Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ δρ. ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ

Στις 20 Ιανουαρίου 2009 ξεκινά ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων στο Πλαίσιο του «Ελεύθερου Πανεπιστήμιου» του Δήμου Κηφισιάς.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερη Τρίτη (7-9 μ.μ.) στην «Έπαυλη Δροσίνη» (Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς), Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.

Η θεματολογία έχει ως εξής:

-20 Ιανουαρίου: Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν το 1914. Η σχέση με την οθωμανική εξουσία και η περιοδολόγηση της «τουρκοκρατίας». Ο ρόλος των θρησκειών και η σημασία τους στη διαμόρφωση των εθνοπολιτισμικών ταυτοτήτων. Οι μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν και η εμφάνιση μιας αστικής ελληνικής ελίτ.

-3 Φεβρουαρίου: Η εμφάνιση και η διαμόρφωση του τουρκικού εθνικισμού. Η πολιτική των Νεότουρκων και η όξυνση των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η απόφαση για την εξόντωση των χριστιανικών κοινοτήτων και η υλοποίηση των σχεδίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιωνία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Η ποντιακή Αντίσταση. Η στάση της Ελλάδας.

-17 Φεβρουαρίου: Η ήττα της νεοτουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι μεταπολεμικές διευθετήσεις. Το ανθρώπινο κόστος των διώξεων της περιόδου 1914-1918. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, η πολιτική του Ελ. Βενιζέλου, οι εκλογές του ’20 και η πολιτική της μοναρχικής κυβέρνησης. Το αντιπολεμικό, αντιμικρασιατικό Μέτωπο. Η στάση των συμμάχων και η πολιτική των μπολσεβίκων. Η Μικρασιατική Καταστροφή, η πυρπόληση της Σμύρνης, η Συνθήκη της Λωζάννης και η κατασκευή του τουρκικού έθνους.

-3 Μαρτίου: Το Ζήτημα του Πόντου, το κίνημα Ανεξαρτησίας, το αντάρτικο κίνημα, οι ελλαδικές παλινωδίες, η στάση των μεγάλων δυνάμεων. Τα γεγονότα του Καρς. Η ήττα και η προσφυγοποίηση σε Ελλάδα και Σοβιετική Ένωση.

-17 Μαρτίου: Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνθήκες εμφάνισης των Ελλήνων στις ρωσικές περιοχές. Η εμπλοκή τους στα ιστορικά γεγονότα και η επιρροή από τα νέα ιδεολογικά ρεύματα. Οι επιπτώσεις της σοβιετοποίησης της ρωσικής κοινωνίας επί της δομής των ελληνικών κοινοτήτων.

-31 Μαρτίου: Η διαμόρφωση της σοβιετικής ελληνικής κοινωνίας, η πολιτισμική αναγέννηση του μεσοπολέμου, ο ελληνικός σοβιετικός Τύπος, οι Αυτόνομες ελληνικές σοβιετικές περιοχές, οι αναζητήσεις επί του γλωσσικού ζητήματος και η άγνωστη ελληνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι σταλινικές διώξεις του 1937-38 και η εξόντωση της ελληνικής σοβιετικής ηγεσίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας. Οι βίαιες μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού από τις παρευξείνιες περιοχές στην Κεντρική Ασία και την περιοχή των σοβιετο-κινεζικών συνόρων. Η στάση της Ελλάδας.

-14 Απριλίου: (εβδομάδα Πάσχα)

-28 Απριλίου: Κωνσταντινούπολη-Ίμβρος-Τένεδος: Η ελληνική μειονότητα στη δημοκρατία της Τουρκίας και οι επιπτώσεις της εθνικιστικής πολιτικής των τουρκικών κυβερνήσεων. Η στάση της Ελλάδας.

-12 Μαϊου: Η αλλαγές στην τουρκική κοινωνία. Οι ελληνόφωνες μουσουλμανικές ομάδες στη σύγχρονη Τουρκία.

-26 Μαϊου: Οι ελληνικές κοινότητες στο μετασοβιετικό κόσμο και η εμπλοκή τους στα γεγονότα. Η «παλιννόστηση» στη «μητέρα-πατρίδα». Οι εθνικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Τσετσενία και την Αμπχαζία. Η καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων. Η στάση της Ελλάδας. Η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των Ελλήνων στη Νότια Ρωσία, στη Μαριούπολη (Ουκρανία), στην Κριμαία κ.ά.


ΕΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ "ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ"
κα Ευαγγελία Βαλάτα – Τσιάμα, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Φιλόλογος Μ.Α.

Πληροφορίες
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Εμ. Μπενάκη 3 - Κηφισιά
τηλ. 2106233491