Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αναβίωση του εθίμου του "Ποντιακού Γάμου" με θεατρικό χαρακτήρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ"

Ο πρόεδρος του συλλόγου του Ζυγού Γιώργος Τσιρίδης και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ανέστης Δημητριάδης, αναφέρθηκαν στα όσα μπορούν να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Ζυγός το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Από το 1978 ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Υψηλάντης" αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του "Ποντιακού Γάμου", ωστόσο φέτος τα μέλη του σκοπεύουν να τον παρουσιάσουν με τρόπο... θεατρικό! Αυτό ήταν και η αφορμή για την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Ωκεανίς" ο πρόεδρος Γιώργος Τσιρίδης και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου Ανέστης Δημητριάδης.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή του Θωμά 26 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ και θα φιλοξενηθεί στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του Ζυγού. Ο κ. Τσιρίδης, ανέφερε πως στην θεατρική αναβίωση του εθίμου θα συμμετέχουν εβδομήντα χορευτές - ηθοποιοί, όλοι μέλη του συλλόγου, που προβάρουν εδώ και αρκετούς μήνες για την παρουσίαση. Την Κυριακή επίσης πρόκειται να απονεμηθούν βραβεία σε δυο σημαντικούς συντελεστές της όλης διοργάνωσης, τα ονόματα των οποίων οι δυο εκπρόσωποι του συλλόγου δεν θέλησαν να αποκαλύψουν.

Ο κ. Δημητριάδης, πρόσθεσε ότι οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από το προηγούμενο βράδυ με ένα γλέντι, υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας, ενώ από το πρωί της επόμενης μέρας, τα μέλη του συλλόγου θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του συλλόγου για να ασχοληθούν με την παρασκευή του ποντιακού εδέσματος "κεσκέκ". Πρόκειται για ένα φαγητό που γίνεται με κοτόπουλο, ρύζι και σιτάρι τα οποία βράζουν όλα μαζί επί πολλές ώρες στο καζάνι, ώστε στο τέλος να αφαιρούνται πανεύκολα τα κόκαλα.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν το σαββατοκύριακο θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την αγορά παραδοσιακών φορεσιών του Πόντου, ώστε του χρόνου ακόμη περισσότεροι να συμμετάσχουν στην αναπαράσταση του ποντιακού γάμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διήμερο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζυγού ενισχύουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Ανάπτυξης Φιλίππων.

Πηγή: Εφημερίδα "Εβδόμη"