Το απόγευμα της Κυριακής 16-05-2010 πραγματοποιήθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της Ελλάδας Ποντίων Βερολίνου και των Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Πιερικού και νικητές αναδείχτηκαν οι Παλαίμαχοι του Πιερικού με 3 - 5 τέρματα.
Τον αγώνα παρακολούθησαν και τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες".
Ο αγώνας αυτός έγινε στη μνήμη των αθλητών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μαρφιζούντας "Ο Πόντος" και ήταν ενταγμένος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τα γκολ και τα δοκάρια
Στο 18' οι Πόντιοι της Ελλάδας είχαν σουτ στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Παλαίμαχων του Πιερικού.
Στο 23' μετά από πολύ ωραία σέντρα του Τσιούχα στην καρδιά της άμυνας των Ποντίων ο Φωτιάδης Λ. με κεφαλιά γράφει το 0 - 1.
Στο 25' ο Φωτιάδης με σουτ μέσα από την περιοχή στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και ανεβάζει το σκορ στο 0 - 2.
Στο 33' οι Πόντιοι της Ελλάδας Βερολίνου με γκολ του Βυθούλκα με διαγώνιο σουτ μειώνουν σε 1 - 2.
Στο 50' ο Φωτιάδης έβγαλε κάθετη πάσα στον Δαδάκο, αυτός προχώρησε και στη συνέχεια έστρωσε στον Φωτιάδη που με σουτ έγραψε το 1 - 3.
Στο 52' ο Δουλιάνης μπήκε στην περιοχή, σούταρε, ο τερματοφύλακας Παντελιάδης Κ. απέκρουσε, η μπάλα στο εσωτερικό της καθέτου δοκού και στη συνέχεια έδιωξε ο Πουρσανίδης σώζοντας βέβαιο γκολ.
Στο 57' ο Καραφυλούδης έβγαλε τη σέντρα και ο Λάσκος με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το 2 - 3.
Στο 64' ο Γιώτσας με πολύ ωραία σέντρα έβγαλε στον κενό χώρο τον Πουρσανίδη που προχώρησε και γύρισε η μπάλα στην καρδιά της άμυνας των Ποντίων, ο Δαδάκος άφησε τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια που, κατέληξε στον Χατζηχιδήρογλου που σούταρε και έγραψε το 2 - 4.
Στο 67' ο Νατσίδης εκμεταλλεύτηκε λάθος αμυντικού, έγινε κάτοχος της μπάλας, προχώρησε και με σουτ έγραψε το 3 - 4.
Στο 69' ο Φωτιάδης με κάθετη πάσα έβγαλε τον Γιώτσα σε θέση βολής μέσα στην περιοχή και ο τελευταίος έγραψε το 3-5 που ήταν και το τελικό σκορ.
Ντουρουγκιντένης, Νατσίδης, Δουλιάνης, Ισμαήλογλου, Γκιούδας (40' Τιτιούφας), Καραφυλούδης, Φωτιάδης (30' Καντηλάκης), Λάσκος, Βυθούλκας, Σιώμος, Ιωσηφίδης (60' Χουρμουζιάδης).
Παρουσιάδης (40' Παντελιάδης Κύρ.), Διαμαντόπουλος (32' Μυτιληναίος), Τσιούχας, Αδαμόπουλος Κ. (40' Αναγνώστου Αθ.), Γκοτζαμανίδης (40' Πουρσανίδης), Αμανατίδης Λ. (25' Δαδάκος), Λιάπης (40' Πάσχος), Γιώτσας, Φωτιάδης, Παπαϊωάννου (40' Παντελιάδης Χ., (60' Τσιτιρώκης), Καλαμπάκας (40' Πόδας Γ., 60' Χατζηζιδήρογλου).
Παρόντες στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Βερολίνο οι Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Πιερικού προσκεκλημένοι του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες"
Συνεχίζοντας τις πολυσχιδείς και πολυποίκιλες δραστηριότητές του ο Σύλλογος Παλαίμαχων Πιερικού και πάντοτε παρών στις αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" και συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις και τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων μαζί με τη Διοίκηση, τους αθλητές και τα μέλη του Συλλόγου.
Την αποστολή που αναχώρησε από την Κατερίνη το Σάββατο το πρωί και με πτήση από το αεροδρόμιο Μακεδονίας στις 10:10 το πρωί έφτασε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου στις 12:15 μετά από ένα πολύ ωραίο ταξίδι.
Στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τους περίμενε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ποντίων κ. Κυριάκος Φωτιάδης μαζί με μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου και με τέσσερα δικά τους δεκαθέσια πουλμανάκια τους μετέφερε στο ξενοδοχείο που βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου.
Το βράδυ του Σαββάτου στο Ελληνικό Σπίτι του Βερολίνου η Διοίκηση του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" δεξιώθηκε την αποστολή των Παλαιμάχων του Πιερικού και σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση ανταλλάχτηκαν μετά από τους χαιρετισμούς των προέδρων των δύο Συλλόγων, αναμνηστικά και ακολούθησε δείπνο αλλά και ποντιακά τραγούδια από την ορχήστρα του Συλλόγου (λυράρης, νταούλι και τραγουδιστής) και ολοκληρώθηκε με ποντιακούς χορούς τόσο από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων όσο και από τους Παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Πιερικού και η δεξίωση που εξελίχτηκε σ' ένα ποντιακό γλέντι τελείωσε λίγο πριν από τη μία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Ο κ. Κ. Φωτιάδης
Ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" κ. Κ. Φωτιάδη
"Ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου σας καλωσορίζει στο Βερολίνο. Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας που μας κάνατε την τιμή να είστε εδώ αυτές τις μέρες για να αναβιώσουμε μαζί τον αιματοβαμμένο ποδοσφαιρικό αγώνα της Μερζεφούντας και να θρηνήσουμε μαζί τις τόσες χιλιάδες ποντίων που σφαγιάστηκαν, πυρπολήθηκαν, βιάστηκαν, διώχτηκαν και ξεριζώθηκαν.
Είναι θλιβερά γεγονότα που τα ζήσαμε μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων μας. Γεγονότα που χαράχτηκαν στη μνήμη μας που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και με το πέρασμα του χρόνου με αφορμή αυτές τις ημέρες μνήμης προσπαθούμε να τα διδάξουμε στα παιδιά μας έτσι όπως τα διδαχτήκαμε και εμείς. Αυτό είναι το χρέος μας σ' αυτούς τους ανθρώπους που υπόφεραν τα πάνδεινα.
Ελπίζω η διαμονή σας εδώ να σας μείνει αξέχαστη. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για να το πετύχουμε αυτό.
Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας εύχομαι καλή διαμονή".
Ο κ. Καλαμπάκας
Ο χαιρετισμός του προέδρου Παλαιμάχων του Πιερικού κ. Νίκου Καλαμπάκα
"Κυρίες και Κύριοι
Με το μεγάλο σεβασμό και τη δέουσα τιμή εμείς οι αδελφοί σας Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του ιστορικού Συλλόγου της Πιερίας "Πιερικός" αποτίουμε φόρο τιμής στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των Ελλήνων του Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" που πραγματοποιούνται με αφορμή την Γενοκτονία των Ποντίων.
Η 19η Μαΐου του 1919 αποτελεί μία από τις αποφράδες ημέρες του Ελληνισμού. Τα 353.000 θύματα περίπου από το 1916 - 1923 ζητούν δικαίωση.
Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη μας γύρω από το λεγόμενο ποντιακό ζήτημα, της μεθοδικής εξολόθρευσης των Ελλήνων του Πόντου.
Είμαστε εδώ απλοί προσκυνητές με τη σκέψη μας ότι δεν ξεχνούμε αλλά και παράλληλα για να απαιτήσουμε από την παγκόσμια κοινότητα αλλά και την ίδια την Τουρκία να αναγνωρίσει τα γενοκτόνα εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί.
Αδελφοί μας Έλληνες του Βερολίνου σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία σας και αναμένουμε την παρουσία σας στην μητέρα Ελλάδα για να σας ανταποδώσουμε τα όσα με την αγάπη σας μας προσφέρατε. Η ποιητική ρήση του Καβάφη θεωρώ ότι ταιριάζει τούτη την ώρα: "Όμως απ' τ' άλλα πιο πολύ με άγγιζε το άσμα το Τραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα και με τη λύπη των Γραικών των μακρυνών εκείνων"
Σας ευχαριστώ".
Ο κ. Γκοτζαμανίδης
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Γιώργος Γκοτζαμανίδης, πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητικών Κέντρων και Άθλησης του Δήμου Κατερίνης και είπε:
"Δεν βρίσκομαι στο Βερολίνο σαν πρόεδρος του ΟΑΚΑ του Δήμου Κατερίνης αλλά σαν παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πιερικού. Ευχαριστώ πάντως για την πρόσκληση και θα πρέπει να σας πω ότι σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Σάββα Χιονίδη επιφυλασσόμενοι να σας ανταποδώσουμε την εξαιρετική φιλοξενία που μας προσφέρατε πιστεύοντας ότι θα γίνει σε σύντομο και εύλογο χρόνο,. Σας ευχαριστώ".
Κυριακή 16 Μαΐου στο Βερολίνο: Η Εκδήλωση τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων
Τη δεύτερη μέρα της παραμονής τους στο Βερολίνο οι Παλαίμαχοι του Πιερικού τίμησαν μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Σε σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου και κυκλοφορούσε στα μέλη του συλλόγου τους, αναφερόταν στο χρονικό της ίδρυσης του Πιερικού με τη συγχώνευση Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ολύμπου μ' ένα πολύ μικρό ιστορικό της παρουσίας των επιτυχιών τους στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Το πρωί της Κυριακής οι Παλαίμαχοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αναλήψεως του Σωτήρος αλλά και την επιμνημόσυνη δέηση καθώς και την ομιλία για την Γενοκτονία των Ποντίων από τον ιερέα κ. Κωνσταντίνο Δρακωνάκη. Ήταν μία ομιλία που όχι απλά άρεσε αλλά κυριολεκτικά εντυπωσίασε και η συγκινησιακή φόρτιση ήταν τόσο μεγάλη και αυθόρμητη που όλο το εκκλησίασμα ξέσπασε σ' ένα έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα μαζί με τα συγχαρητήρια και μπράβο.
Εκτός από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και των Παλαιμάχων του Πιερικού παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν και οι κ.κ.
1. Κουκουλομάτης Βασίλειος, Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία (Βερολίνο).
2. Θεοχαρίδης Γρηγόριος, Στρατιωτικός Ακόλουθος Ναυτικού
3. ο Πρόξενος Βερολίνου κ. Κολιάδης Αντώνιος.
4. ο Στρατολόγος της Πρεσβείας κ. Σιούλας Γεώργιος και πάρα πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες, μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Ελληνικού Σπιτιού Βερολίνου.
Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου παρέθεσε στο Ελληνικό Σπίτι του Βερολίνου δεξίωση σε όλους που ήταν στην επιμνημόσυνη δέηση και προσφέρθηκαν πλούσια ποντιακά εδέσματα από το τανεμένο σουρβά μέχρι τα γνωστά ωτία.
Η επίσκεψη στο μνημείο όλων των αγνώστων θυμάτων των πολέμων του Κόσμου
Ένα από τα άλλα αξιοθέατα που επισκέφτηκε η αποστολή του Συλλόγου Παλαιμάχων του Πιερικού ήταν και το μνημείο όλων των αγνώστων θυμάτων του κόσμου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου. Το μνημείο αυτό είναι για όλα τα αδικοχαμένα θύματα του πολέμου και της τυραννίας σ' όλο τον κόσμο.
Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε, την Κυριακή 16 Μαΐου, υπήρχε ένα στεφάνι από ένα σύλλογο του Μεξικού για τα θύματα του πολέμου και της τυραννίας σ' όλο τον κόσμο και λίγα λεπτά μετά κατατέθηκε στεφάνι από το πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" κ. Κυριάκο Φωτιάδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Πιερικού κ. Νίκο Καλαμπάκα.
Την Κυριακή το απόγευμα έγινε ο ποδοσφαιρικός αγώνας σε γήπεδο που ήταν μέσα σ' ένα πάρκο με πολύ πράσινο του Βερολίνου μεταξύ της Ελλάδας Ποντίων Βερολίνου και των Παλαίμαχων του Πιερικού στον οποίο νικητές αναδείχτηκαν οι Παλαίμαχοι του Πιερικού με 3 - 5 τέρματα.
Το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ελληνικού Σπιτιού παρέθεσε δείπνο στην ταβέρνα "Κορφού" που βρισκόταν σε περιοχή του πρώην Ανατολικού Βερολίνου.
Τη Δευτέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη του Βερολίνου (Μουσείο Πέργαμος - Αψίδα Μαγδεμβούργου - Βουλή της Γερμανίας - Ζωολογικό Κήπο).
Φοβερή εντύπωση - αγανάκτησε προκάλεσε σ' όλους τους Παλαιμάχους η επίσκεψη στο Μουσείο Πέργαμος στο οποίο τα εκθέματα ήταν όλα κλεμμένα από την Ελλάδα, την Πέργαμο κ.λπ. Μουσείο το οποίο εκμεταλλεύονται αφού έχουν για την είσοδο σ' αυτό εισιτήριο 10 ευρώ κατά άτομο. Εκθέτουν Ελληνικά έργα και εισπράττουν κάθε μέρα χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με αυτά που είδαμε τη Δευτέρα 17 Μαΐου.
Η αποστολή του Συλλόγου Παλαιμάχων του Πιερικού αναχώρησε από το Βερολίνο στις 6:45 το πρωί της Τρίτης και έφτασε στη Θεσ/νίκη γύρω στις 11:15 το πρωί όχι γιατί η πτήση δεν ήταν καλή αλλά λόγω της διαφοράς της μίας ώρας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Τον αγώνα παρακολούθησαν και τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες".
Ο αγώνας αυτός έγινε στη μνήμη των αθλητών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μαρφιζούντας "Ο Πόντος" και ήταν ενταγμένος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τα γκολ και τα δοκάρια
Στο 18' οι Πόντιοι της Ελλάδας είχαν σουτ στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Παλαίμαχων του Πιερικού.
Στο 23' μετά από πολύ ωραία σέντρα του Τσιούχα στην καρδιά της άμυνας των Ποντίων ο Φωτιάδης Λ. με κεφαλιά γράφει το 0 - 1.
Στο 25' ο Φωτιάδης με σουτ μέσα από την περιοχή στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και ανεβάζει το σκορ στο 0 - 2.
Στο 33' οι Πόντιοι της Ελλάδας Βερολίνου με γκολ του Βυθούλκα με διαγώνιο σουτ μειώνουν σε 1 - 2.
Στο 50' ο Φωτιάδης έβγαλε κάθετη πάσα στον Δαδάκο, αυτός προχώρησε και στη συνέχεια έστρωσε στον Φωτιάδη που με σουτ έγραψε το 1 - 3.
Στο 52' ο Δουλιάνης μπήκε στην περιοχή, σούταρε, ο τερματοφύλακας Παντελιάδης Κ. απέκρουσε, η μπάλα στο εσωτερικό της καθέτου δοκού και στη συνέχεια έδιωξε ο Πουρσανίδης σώζοντας βέβαιο γκολ.
Στο 57' ο Καραφυλούδης έβγαλε τη σέντρα και ο Λάσκος με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το 2 - 3.
Στο 64' ο Γιώτσας με πολύ ωραία σέντρα έβγαλε στον κενό χώρο τον Πουρσανίδη που προχώρησε και γύρισε η μπάλα στην καρδιά της άμυνας των Ποντίων, ο Δαδάκος άφησε τη μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια που, κατέληξε στον Χατζηχιδήρογλου που σούταρε και έγραψε το 2 - 4.
Στο 67' ο Νατσίδης εκμεταλλεύτηκε λάθος αμυντικού, έγινε κάτοχος της μπάλας, προχώρησε και με σουτ έγραψε το 3 - 4.
Στο 69' ο Φωτιάδης με κάθετη πάσα έβγαλε τον Γιώτσα σε θέση βολής μέσα στην περιοχή και ο τελευταίος έγραψε το 3-5 που ήταν και το τελικό σκορ.
Οι συνθέσεις:
Ελλάς Ποντίων Βερολίνου
Ντουρουγκιντένης, Νατσίδης, Δουλιάνης, Ισμαήλογλου, Γκιούδας (40' Τιτιούφας), Καραφυλούδης, Φωτιάδης (30' Καντηλάκης), Λάσκος, Βυθούλκας, Σιώμος, Ιωσηφίδης (60' Χουρμουζιάδης).
Παλαίμαχοι Πιερικού
Παρουσιάδης (40' Παντελιάδης Κύρ.), Διαμαντόπουλος (32' Μυτιληναίος), Τσιούχας, Αδαμόπουλος Κ. (40' Αναγνώστου Αθ.), Γκοτζαμανίδης (40' Πουρσανίδης), Αμανατίδης Λ. (25' Δαδάκος), Λιάπης (40' Πάσχος), Γιώτσας, Φωτιάδης, Παπαϊωάννου (40' Παντελιάδης Χ., (60' Τσιτιρώκης), Καλαμπάκας (40' Πόδας Γ., 60' Χατζηζιδήρογλου).
Παρόντες στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Βερολίνο οι Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Πιερικού προσκεκλημένοι του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες"
Συνεχίζοντας τις πολυσχιδείς και πολυποίκιλες δραστηριότητές του ο Σύλλογος Παλαίμαχων Πιερικού και πάντοτε παρών στις αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" και συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις και τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων μαζί με τη Διοίκηση, τους αθλητές και τα μέλη του Συλλόγου.
Την αποστολή που αναχώρησε από την Κατερίνη το Σάββατο το πρωί και με πτήση από το αεροδρόμιο Μακεδονίας στις 10:10 το πρωί έφτασε στο αεροδρόμιο του Βερολίνου στις 12:15 μετά από ένα πολύ ωραίο ταξίδι.
Στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τους περίμενε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ποντίων κ. Κυριάκος Φωτιάδης μαζί με μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου και με τέσσερα δικά τους δεκαθέσια πουλμανάκια τους μετέφερε στο ξενοδοχείο που βρισκόταν στο κέντρο του Βερολίνου.
Το βράδυ του Σαββάτου στο Ελληνικό Σπίτι του Βερολίνου η Διοίκηση του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" δεξιώθηκε την αποστολή των Παλαιμάχων του Πιερικού και σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση ανταλλάχτηκαν μετά από τους χαιρετισμούς των προέδρων των δύο Συλλόγων, αναμνηστικά και ακολούθησε δείπνο αλλά και ποντιακά τραγούδια από την ορχήστρα του Συλλόγου (λυράρης, νταούλι και τραγουδιστής) και ολοκληρώθηκε με ποντιακούς χορούς τόσο από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων όσο και από τους Παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Πιερικού και η δεξίωση που εξελίχτηκε σ' ένα ποντιακό γλέντι τελείωσε λίγο πριν από τη μία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Ο κ. Κ. Φωτιάδης
Ο σύντομος χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" κ. Κ. Φωτιάδη
"Ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου σας καλωσορίζει στο Βερολίνο. Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας που μας κάνατε την τιμή να είστε εδώ αυτές τις μέρες για να αναβιώσουμε μαζί τον αιματοβαμμένο ποδοσφαιρικό αγώνα της Μερζεφούντας και να θρηνήσουμε μαζί τις τόσες χιλιάδες ποντίων που σφαγιάστηκαν, πυρπολήθηκαν, βιάστηκαν, διώχτηκαν και ξεριζώθηκαν.
Είναι θλιβερά γεγονότα που τα ζήσαμε μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων μας. Γεγονότα που χαράχτηκαν στη μνήμη μας που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και με το πέρασμα του χρόνου με αφορμή αυτές τις ημέρες μνήμης προσπαθούμε να τα διδάξουμε στα παιδιά μας έτσι όπως τα διδαχτήκαμε και εμείς. Αυτό είναι το χρέος μας σ' αυτούς τους ανθρώπους που υπόφεραν τα πάνδεινα.
Ελπίζω η διαμονή σας εδώ να σας μείνει αξέχαστη. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για να το πετύχουμε αυτό.
Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας εύχομαι καλή διαμονή".
Ο κ. Καλαμπάκας
Ο χαιρετισμός του προέδρου Παλαιμάχων του Πιερικού κ. Νίκου Καλαμπάκα
"Κυρίες και Κύριοι
Με το μεγάλο σεβασμό και τη δέουσα τιμή εμείς οι αδελφοί σας Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του ιστορικού Συλλόγου της Πιερίας "Πιερικός" αποτίουμε φόρο τιμής στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των Ελλήνων του Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" που πραγματοποιούνται με αφορμή την Γενοκτονία των Ποντίων.
Η 19η Μαΐου του 1919 αποτελεί μία από τις αποφράδες ημέρες του Ελληνισμού. Τα 353.000 θύματα περίπου από το 1916 - 1923 ζητούν δικαίωση.
Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη μας γύρω από το λεγόμενο ποντιακό ζήτημα, της μεθοδικής εξολόθρευσης των Ελλήνων του Πόντου.
Είμαστε εδώ απλοί προσκυνητές με τη σκέψη μας ότι δεν ξεχνούμε αλλά και παράλληλα για να απαιτήσουμε από την παγκόσμια κοινότητα αλλά και την ίδια την Τουρκία να αναγνωρίσει τα γενοκτόνα εγκλήματα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί.
Αδελφοί μας Έλληνες του Βερολίνου σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία σας και αναμένουμε την παρουσία σας στην μητέρα Ελλάδα για να σας ανταποδώσουμε τα όσα με την αγάπη σας μας προσφέρατε. Η ποιητική ρήση του Καβάφη θεωρώ ότι ταιριάζει τούτη την ώρα: "Όμως απ' τ' άλλα πιο πολύ με άγγιζε το άσμα το Τραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα και με τη λύπη των Γραικών των μακρυνών εκείνων"
Σας ευχαριστώ".
Ο κ. Γκοτζαμανίδης
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο κ. Γιώργος Γκοτζαμανίδης, πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητικών Κέντρων και Άθλησης του Δήμου Κατερίνης και είπε:
"Δεν βρίσκομαι στο Βερολίνο σαν πρόεδρος του ΟΑΚΑ του Δήμου Κατερίνης αλλά σαν παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Πιερικού. Ευχαριστώ πάντως για την πρόσκληση και θα πρέπει να σας πω ότι σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου κ. Σάββα Χιονίδη επιφυλασσόμενοι να σας ανταποδώσουμε την εξαιρετική φιλοξενία που μας προσφέρατε πιστεύοντας ότι θα γίνει σε σύντομο και εύλογο χρόνο,. Σας ευχαριστώ".
Κυριακή 16 Μαΐου στο Βερολίνο: Η Εκδήλωση τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων
Τη δεύτερη μέρα της παραμονής τους στο Βερολίνο οι Παλαίμαχοι του Πιερικού τίμησαν μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Σε σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου και κυκλοφορούσε στα μέλη του συλλόγου τους, αναφερόταν στο χρονικό της ίδρυσης του Πιερικού με τη συγχώνευση Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ολύμπου μ' ένα πολύ μικρό ιστορικό της παρουσίας των επιτυχιών τους στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Το πρωί της Κυριακής οι Παλαίμαχοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αναλήψεως του Σωτήρος αλλά και την επιμνημόσυνη δέηση καθώς και την ομιλία για την Γενοκτονία των Ποντίων από τον ιερέα κ. Κωνσταντίνο Δρακωνάκη. Ήταν μία ομιλία που όχι απλά άρεσε αλλά κυριολεκτικά εντυπωσίασε και η συγκινησιακή φόρτιση ήταν τόσο μεγάλη και αυθόρμητη που όλο το εκκλησίασμα ξέσπασε σ' ένα έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα μαζί με τα συγχαρητήρια και μπράβο.
Εκτός από τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και των Παλαιμάχων του Πιερικού παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν και οι κ.κ.
1. Κουκουλομάτης Βασίλειος, Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γερμανία (Βερολίνο).
2. Θεοχαρίδης Γρηγόριος, Στρατιωτικός Ακόλουθος Ναυτικού
3. ο Πρόξενος Βερολίνου κ. Κολιάδης Αντώνιος.
4. ο Στρατολόγος της Πρεσβείας κ. Σιούλας Γεώργιος και πάρα πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες, μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Ελληνικού Σπιτιού Βερολίνου.
Μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης ο Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου παρέθεσε στο Ελληνικό Σπίτι του Βερολίνου δεξίωση σε όλους που ήταν στην επιμνημόσυνη δέηση και προσφέρθηκαν πλούσια ποντιακά εδέσματα από το τανεμένο σουρβά μέχρι τα γνωστά ωτία.
Η επίσκεψη στο μνημείο όλων των αγνώστων θυμάτων των πολέμων του Κόσμου
Ένα από τα άλλα αξιοθέατα που επισκέφτηκε η αποστολή του Συλλόγου Παλαιμάχων του Πιερικού ήταν και το μνημείο όλων των αγνώστων θυμάτων του κόσμου που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου. Το μνημείο αυτό είναι για όλα τα αδικοχαμένα θύματα του πολέμου και της τυραννίας σ' όλο τον κόσμο.
Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε, την Κυριακή 16 Μαΐου, υπήρχε ένα στεφάνι από ένα σύλλογο του Μεξικού για τα θύματα του πολέμου και της τυραννίας σ' όλο τον κόσμο και λίγα λεπτά μετά κατατέθηκε στεφάνι από το πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου "Οι Υψηλάντηδες" κ. Κυριάκο Φωτιάδη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Πιερικού κ. Νίκο Καλαμπάκα.
Την Κυριακή το απόγευμα έγινε ο ποδοσφαιρικός αγώνας σε γήπεδο που ήταν μέσα σ' ένα πάρκο με πολύ πράσινο του Βερολίνου μεταξύ της Ελλάδας Ποντίων Βερολίνου και των Παλαίμαχων του Πιερικού στον οποίο νικητές αναδείχτηκαν οι Παλαίμαχοι του Πιερικού με 3 - 5 τέρματα.
Το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του Ελληνικού Σπιτιού παρέθεσε δείπνο στην ταβέρνα "Κορφού" που βρισκόταν σε περιοχή του πρώην Ανατολικού Βερολίνου.
Τη Δευτέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη του Βερολίνου (Μουσείο Πέργαμος - Αψίδα Μαγδεμβούργου - Βουλή της Γερμανίας - Ζωολογικό Κήπο).
Φοβερή εντύπωση - αγανάκτησε προκάλεσε σ' όλους τους Παλαιμάχους η επίσκεψη στο Μουσείο Πέργαμος στο οποίο τα εκθέματα ήταν όλα κλεμμένα από την Ελλάδα, την Πέργαμο κ.λπ. Μουσείο το οποίο εκμεταλλεύονται αφού έχουν για την είσοδο σ' αυτό εισιτήριο 10 ευρώ κατά άτομο. Εκθέτουν Ελληνικά έργα και εισπράττουν κάθε μέρα χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με αυτά που είδαμε τη Δευτέρα 17 Μαΐου.
Η αποστολή του Συλλόγου Παλαιμάχων του Πιερικού αναχώρησε από το Βερολίνο στις 6:45 το πρωί της Τρίτης και έφτασε στη Θεσ/νίκη γύρω στις 11:15 το πρωί όχι γιατί η πτήση δεν ήταν καλή αλλά λόγω της διαφοράς της μίας ώρας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.