Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πλήρης  στοίχιση

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Προς: Toν Νομάρχη Θεσσαλονίκης
κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη

Θεσσαλονίκη, 30.07.2010


Κύριε Νομάρχα,

Λάβαμε την απευθυνόμενη προς τα προσφυγικά σωματεία Ελλάδος από 26.7.2010 επιστολή σου με υποδείξεις και προτροπές «σε όλους και όλες που έλκουν την καταγωγή από τις Αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού, την Ιωνία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη», εν όψει της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του ιστορικού Πόντου.

Το πνεύμα της επιστολής, εκπορευόμενο μάλιστα από το γραφείο του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, μας υποχρεώνει να υπενθυμίσουμε και επισημάνουμε τα εξής:

1. Το χαρμόσυνο γεγονός της απόδοσης στη Θεία Λατρεία της Ιεράς Μονής ύστερα από 88 χρόνια είναι το ευτυχές αποτέλεσμα επίμονης πολύχρονης προσπάθειας και συνετών χειρισμών του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, υπό την ευθύνη του οποίου προεξάρχοντος και χοροστατούντος θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου 2010.

2. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευχή όλοι οι πιστοί-επισκέπτες της Ιεράς Μονής να περιορισθούν αυστηρά στον προσκυνηματικό χαρακτήρα, τον οποίο και να περιφρουρήσουν.

Να αποφευχθούν παντός είδους εξάρσεις και κάθε εκδήλωση που μπορεί να εξάψει πάθη και δεν συνάδει προς το πνεύμα της Θείας Λειτουργίας.

3. Δηλώσαμε στον Παναγιώτατο ότι κατανοούμε, υιοθετούμε και ενστερνιζόμαστε απολύτως τις σκέψεις του αυτές και αναλάβαμε την ηθική ευθύνη να τις μεταφέρουμε στην Ελλάδα στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής, υποχρέωση που βεβαίως τηρήσαμε με σχετικά δελτία τύπου και επιστολές προς τα σωματεία–μέλη μας.

4. Πρωτοβουλίες και ενέργειες που λαμβάνονται και εκδηλώνονται ευκαιριακά - ανεξαρτήτως της αγνότητος των προθέσεων και του δικαιολογημένου συναισθηματισμού - εκτός του άνω πλαισίου που η σωφροσύνη και η σοφία του Παναγιωτάτου ορίζουν, εκτιμούμε ότι δεν συμβάλλουν στην δημιουργία και επικράτηση του επιθυμητού κλίματος, μέσα στο οποίο και μόνο μπορεί να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες δημιουργίας και στερέωσης γεφυρών επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς.

Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείς τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα της παρούσης παρέμβασής μας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας
Κωνσταντίνος Γαβρίδης
Δικηγόρος

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παρχαρίδης
Καθηγητής Καρδιολογίας


ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λ. ΝΙΚΗΣ 1

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ.Κ. 54624

ΤΗΛ. 2310227822

FAX 2310227213

www.poe.org.gr
info@poe.org.gr