Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Λύρα ποντιακή και διεθνής

Ο δεξιοτέχνης της λύρας Λάζος Ιωαννίδης εξομολογείται στη Χριστίνα Καρατζά και στον ΑΘΗΝΑ 9.84 την αγάπη του για τη μουσική και τις παραδόσεις του τόπου του, με αφορμή τη συνεργασία του με τον παγκοσμίου φήμης μουσικό Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Προέρχεστε από έναν τόπο με μεγάλη μουσική παράδοση, που έχει αναδείξει εξαίρετους καλλιτέχνες. Πόσο σας επηρέασε στη μετέπειτα εξέλιξή σας;

H ποντιακή μουσική είναι πλούσια, έχει ποικίλα στοιχεία από περιοχή σε περιοχή που την κάνουν ξεχωριστή και μοναδική. Αυτό που με μάγεψε όμως ήταν ο μοναδικός ήχος της λύρας που ενώ έχει μια απίστευτη δυναμική ταυτόχρονα μπορεί να σου βγάλει ευαισθησία. Αυτά τα στοιχεία έχουν επηρεάσει παρά πολύ τις μουσικές μου ανησυχίες.

Αφοσιωθήκατε σε ένα πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό μουσικό όργανο. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την ποντιακή λύρα;

Μεγάλωσα στον Λευκώνα Σερρών, ένα κατεξοχήν ποντιακό χωριό όπου τηρούνται οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου. Μεγάλωσα βιώνοντας τους παραδοσιακούς γάμους με τους τοπικούς οργανοπαίκτες, τα πανηγύρια που όλοι γλεντούσαν μέχρι το πρωί με μια λύρα. Οπότε έγινε βίωμα για μένα η ποντιακή μουσική και ο ήχος της λύρας.

Θα συναντηθείτε επί σκηνής με έναν από τους διασημότερους και καλύτερους μουσικούς στον κόσμο, τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτή τη συνεργασία;

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας καλλιτέχνης που θαυμάζω παρά πολύ. Εκτός από την υψηλή καλλιτεχνική του αξία θαυμάζω την ταπεινότητα που τον χαρακτηρίζει... Τον θεωρώ πατέρα της ethnic μουσικής. Είναι τιμή για μένα η πρόταση να συμμετέχω δίπλα του στο Μέγαρο Μουσικής. Είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσουμε όλοι οι μουσικοί που θα παίξουμε και θα είναι μια μοναδική βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη!

Πρόσφατα συμμετείχατε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Πως εισπράξατε αυτή σας την εμπειρία;

Η συμμετοχή μου στη Eurovision ως λυράρης της ελληνικής αποστολής είναι ορόσημο στην καριέρα μου και το σημαντικότερο για μένα είναι ότι ήταν η πρώτη εμφάνιση της ποντιακής λύρας σ' έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής και συνδέθηκε με το όνομά μου.

Πώς αντιλαμβάνεστε την πορεία της παραδοσιακής μουσικής; Υπάρχει στήριξη από την μουσική βιομηχανία;

Νομίζω ότι αν έχει κάτι η Ελλάδα να βγάλει προς τα έξω είναι οι μουσικές της παραδόσεις. Η κάθε περιοχή του τόπου μας έχει σημαντικά στοιχεία που εμπλουτίζουν τη μουσική κουλτούρα αυτού του τόπου. Είναι πολύ λυπηρό που η μουσική βιομηχανία είναι παγερά αδιάφορη για την παραδοσιακή μας μουσική. Εμείς όμως συνεχίζουμε να προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση, όσο μπορούμε. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι του χώρου, που μας βοηθούν σε αυτό το δύσκολο έργο.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1974 στο Λευκώνα Σερρών. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή Καρς, το χωριό Γαράκλισε. Ο αδελφός του παππού του, Παύλος Ιωαννίδης, ήταν γνωστός λυράρης και τραγουδοποιός, στην περιοχή Καρς. Ασχολείται με τη λύρα από δεκαπέντε χρονών. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Ενορχήστρωσης. Διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο Σερρών. Εργάζεται σε ποντιακά κέντρα πάντα με τη συνοδεία του αδελφού του, Γιώργου, στο τραγούδι.

Ο Λάζος Ιωαννίδης έχει ήδη κυκλοφορήσει τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Empnefsis», που μας ταξιδεύει σε χώρες μακρινές με πυξίδα την ποντιακή λύρα. Ο ίδιος βρέθηκε στην ηχογράφηση αυτού του album στην Τουρκία και συνεργάστηκε με την ορχήστρα του Ibrahim Tetlises, ενός από του σπουδαιότερους Τούρκους τραγουδιστές.

Διάσημοι Τούρκοι μουσικοί «έμπλεξαν» τις μουσικές τους με τα κρουστά και τα βιολιά και με τη συνοδεία της λύρας του Λάζου Ιωαννίδη, έδωσαν ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ο καθηγητής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σερρών δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα με τη λύρα του και θα βρισκόταν στη σκηνή της Eurovision μαζί με τον Γιώργο Αλκαίο.