Με δύο ανοιχτές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τιμήθηκε η μνήμη της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής στις 19 Μαΐου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας, όπως επίσης βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, όπου κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Λεωνίδας Ραπτάκης και ο πολιτικός επιστήμονας - κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Συντάγματος, με ομιλητή τον πρώην βουλευτή του σουηδικού Κοινοβουλίου Νίκο Παπαδόπουλο.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Γιώργος Παρχαρίδης ανέφερε πως «τιμούμε τη μνήμη των 353.000 προγόνων μας, θυμάτων της γενοκτονικής εθνοκάθαρσης που εμπνεύστηκαν οι νεότουρκοι και ολοκλήρωσαν με τις πιο σκληρές και απάνθρωπες μεθόδους οι κεμαλικοί. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τη γενοκτονία των προγόνων μας στα προς διευθέτηση εκκρεμή θέματα με την τουρκική κυβέρνηση, από τη Βουλή των Ελλήνων να ενημερώσει τα Κοινοβούλια των ξένων χωρών και από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει ενεργά το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης και καταδίκης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Ομιλητές
Στην ομιλία του ο Λεωνίδας Ραπτάκης τόνισε πως «είναι τιμή μου που συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση για να πω κι εγώ πως η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου δε θα ξεχαστεί ποτέ. Ως πολιτειακός αντιπρόσωπος και πρώην πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, είχα την ευκαιρία να καταθέσω ψηφίσματα στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο (State House), με τα οποία αναγνωριζόταν η αδικία που συντελέστηκε πριν από 92 χρόνια στους Έλληνες του Πόντου. Έπραξα έτσι, επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι αν δε σεβόμαστε και δεν καταλαβαίνουμε το παρελθόν μας, δε θα μπορέσουμε να συμβιώσουμε ως κοινότητα ανθρώπων και εθνών».
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως «σήμερα οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχουν τις παρέες τους στην περιοχή μας και να μη στηρίζουν πολιτικές σε βάρος των λαών. Οι ΗΠΑ είχαν μια παράδοση φιλανθρωπίας, είχαν μια άλλη παράδοση διπλωματίας, με τους Χόρντον και Μορκεντάου. Αυτήν πρέπει να ακολουθήσουν και να μην αμαυρώνεται η πορεία τους. Οταν εμείς εδώ στην Ελλάδα ξεκινήσαμε τον αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάσουμε σε τόσο πολλές αναγνωρίσεις στο εξωτερικό. Για πολλούς λόγους αυτή η χώρα λάτρευε τον Κεμάλ για 80 χρόνια. Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλα 80 χρόνια με τον Κεμάλ. Ο νέος πολιτικός κύκλος απαιτεί αποκεμαλοποίηση».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συγκεντρωθέντες έκαναν πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στο τουρκικό προξενείο, όπου θυροκόλλησαν το ψήφισμα με τα αιτήματα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.