Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

"Τα Χνάρια των Αργοναυτών" στο Birmingham

Το ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο συνεχίζοντας τη διεθνή πορεία του παρουσιάστηκε την Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 σε ειδική εκδήλωση στο πανεπιστήμιο του Birmingham.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Νοέμβριο του 2009 η νομισματική συλλογή του Barber Institute και δυο καθηγητές του πανεπιστημίου του Birmingham συμμετείχαν στο ωριαίο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Η υπεύθυνη της νομισματικής συλλογής Dr. Ευρυδίκη Γεωργαντέλη μίλησε για τα νομίσματα και τις εμπορικές σχέσεις της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Σπουδαία ήταν και η συμβολική συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου κ. Anthony Bryer, ο οποίος είναι ο γνωστότερος εξειδικευμένος επιστήμονας για τον βυζαντινό Πόντο καθώς και ο ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νέων Ελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Birmingham.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε παρουσίαση των νομισμάτων από την περιοχή και ακολούθησαν μικρές ομάδες εργασίας. Η πρωτότυπη αυτή παρουσίαση του νομισματικού θησαυρού κέρδισε το ενδιαφέρον των φιλιστόρων της περιοχής, οι οποίοι κατέκλυσαν το Ινστιτούτο. Μετά την παρουσίαση των νομισμάτων το κοινό κατευθύνθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου και ξεκίνησε η κύρια εκδήλωση. Την εκδήλωση χαιρέτισε η διευθύντρια του Ινστιτούτου ενώ τον κόσμο καλωσόρισε η διοργανώτρια, κα Ευρυδίκη Γεωργαντέλη, η οποία ευχαρίστησε τον διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα Θεοδόση Κυριακίδη τόσο για την ταινία, όσο και για την άψογη συνεργασία τους. Ο Bruce Clark, δημοσιογράφος στους Economist και συγγραφέας του Twice a Stranger (εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις ποταμός με τον τίτλο: Δυο φορές ξένος) ήταν ο κεντρικός ομιλητής, ο οποίος, με αφορμή την ταινία, σχολίασε τις σχέσεις των Ελλήνων και των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ακολούθως η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Τα σχόλια και οι κριτικές υπήρξαν θετικά τόσο για το αισθητικό αποτέλεσμα της προσπάθειας, όσο και για το επιστημονικό μέρος της. Στη δεξίωση που ακολούθησε, η συζήτηση γύρω από το θέμα που διαπραγματεύεται η ταινία εντάθηκε με τη συμμετοχή καθηγητών του πανεπιστημίου ειδικευμένων στην περιοχή. Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερθέντες, A. Bryer, B. Clark, E. Γεωργαντέλη, ήταν ο νεοελληνιστής Δημήτρης Τζιόβας, ο βυζαντινολόγος Dimiter Angelov, οι οθωμανολόγοι του τμήματος και ένας αρμενολόγος καθηγητής.

Η εκδήλωση έκλεισε με το δείπνο που παρέθεσε το πανεπιστήμιο στους καλεσμένους.