Σε πρώτο πλάνο ο π. Χαράλαμπος Στεφανόπουλος, ο εκδότης Λέανδρος Παπαθανασίου, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Σαββας Τσίβικος ενώ προσκυνούν την σορό του Δρα Χάρη Ψωμιάδη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι πρώην συνάδελφοι και φοιτητές του, εκπρόσωποι του Κολεγίου του Κουίνς, ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Δρ. Χρίστος Ιωαννίδης, η υποδιευθύντρια και συνάμα η πιο στενή του συνεργάτιδα Έφη Λέκκα και τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης προσήλθαν από νωρίς στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν για να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Νεκρώσιμη Ακολουθία, να προσκυνήσουν την σορό και να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στον Δρα Χάρη Ψωμιάδη, που έχασε την πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο το Σάββατο.
Προσήλθαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβειρα Αγη Μπαλτά, η οποία εκπροσώπησε την ελληνική πολιτεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο Γιώργος Μαυρόπουλος, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου, ο οποίος ήρθε από το Σικάγο αποκλειστικά και μόνο για να αποτίσει φόρο τιμής στον «οραματιστή και στον ιδρυτή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και συνάμα στον επιφανή άνδρα που οραματίστηκε την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου και τους ενέπνευσε και καθοδήγησε σε κάθε τους βήμα».
Κάθε ένας από αυτούς είχε κάτι ξεχωριστό να αναφέρει για τον ευπατρίδη, για τον ενάρετο άνθρωπο, για τον επιφανή καθηγητή, για τον ιδρυτή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία Κέντρων Ελληνικών Σπουδών σε όλη την αμερικανική επικράτεια, για τον συγγραφέα, για τον ερευνητή και για τον μεγάλο αγωνιστή των εθνικών μας θεμάτων. Άλλοι τον αποκάλεσαν «γίγαντα», άλλοι μεγάλο ηγέτη, άλλοι πρωτοπόρο, άλλοι θρυλικό καθηγητή και διευθυντή, άλλοι συναγωνιστή, άλλοι φίλο και συνάδελφο, ενώ αρκετοί άλλοι μέντορα.
Ο Επίσκοπος Τρωάδος, κ. Σάββας ο οποίος προεξήρχε της Ακολουθίας μετέφερε στην σύζυγό του Μαρία Βασιλείου - Ψωμιάδη και στην οικογένειά του τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτούργησε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην ιστορική ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου και ότι ήταν η δεύτερη φορά που τελούνταν λειτουργία μετά από δεκάδες χρόνια.
«Η καρδιά του εκλιπόντα», όπως επεσήμανε, «σκίρτησε από χαρά όταν πέρσι για πρώτη φορά τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Τραπεζούντα», επεσήμανε ο κ. Σάββας και στη συνέχεια εξήρε τους αγώνες του Δρα Χάρη Ψωμιάδη για την καταγραφή των θηριωδιών των Τούρκων εις βάρος του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου και για την διεθνοποίηση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μια από τις αποφοιτήσεις του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, όπου είχε παραβρεθεί ο ίδιος και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι χιλιάδες των φοιτητών δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ τον σοφό και ευγενικό τους καθηγητή, τον αξιοσέβαστο και αξιαγάπητο μέντορά τους».
Ο π. Χαράλαμπος Στεφανόπουλος αποκάλεσε τον εκλιπόντα «μεγάλο φίλο», «μεγάλο άνδρα», ακαδημαϊκό και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματά του. «Γεννήθηκε στην Βοστόνη σε μια γνήσια οικογένεια από τον Πόντο. Εκεί πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, σπούδασε και ανδρώθηκε. Ολοι στην Βοστώνη γνωρίζουν για την ακαδημαϊκή του πορεία και για τον απαράμιλλο πατριωτισμό του», πρόσθεσε.
Επίσης, μίλησε για την ίδρυση του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Κολλέγιο του Κουίνς, στο συγγραφικό του έργο και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι έθεσε τα θεμέλια της μελέτης της καταστάσεως και την καταγραφή των προοπτικών για το μέλλον της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
«Ήταν ένας αντάξιος πρεσβευτής ό,τι καλύτερου διαθέτει ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία», κατέληξε ο κ. Στεφανόπουλος.
Ο ενταφιασμός του Δρα Χάρη Ψωμιάδη έγινε στη Βοστώνη, στο ίδιο κοιμητήριο όπου αναπαύονται οι γονείς του Ιωάννης και Κυριακή.
Ο εκλιπών, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», τον περασμένο Οκτώβριο διεγνώσθη ότι έπασχε από καρκίνο και πάλεψε μέχρι και την τελευταία του στιγμή.
Η θετή του κόρη, η Λωρέττα Φάρελ, η οποία είναι γιατρός, επεσήμανε ότι ο εκλιπών εξέπληξε την ιατρική κοινότητα. Οι θεράποντες γιατροί, όπως είπε, είχαν χάσει τις ελπίδες και του έδιναν διορία μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ο Δρ. Ψωμιάδης τους εξέπληξε διότι ήθελε πριν φύγει να ολοκληρώσει το υπό έκδοση βιβλίο «Ο Νάνσεν και το Ελληνικό Προσφυγικό Πρόβλημα 1922-1924».
Η έκδοση του βιβλίου γίνεται με την χορηγία του Ερευνητικού Κέντρου για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ο εκδότης του, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του εκδοτικού οργανισμού «Pella Publishing», Λέανδρος Παπαθανασίου τόνισε πως η έκδοσή του είχε εισέλθει στην τελική του φάση.
Ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν, π. Ναθαναήλ Συμεωνίδης μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη γενναιοδωρία, την σοφία, την ευσπλαχνία και την μαχητικότητα του εκλιπόντος.
Ο Δρ. Ψωμιάδης πέντε ημέρες πριν τον θάνατό του παραχώρησε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ο οποίος τον είχε επιλέξει για το «Πρόσωπο» του «Περιοδικού» αυτού του Σαββατοκύριακου.
Η συνέντευξη αυτή ήταν η τελευταία και η πιο σημαντική της ζωής του και είναι πλούσια σε γεγονότα και νουθεσίες για το μέλλον των ελληνικών σπουδών στην Αμερική, καθώς και για το μέλλον της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας