Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Λόγω ανεργίας, χιλιάδες Πόντιοι πηγαινοέρχονται - Και εσωτερική πλέον η μετανάστευσή τους


της Ντόρας Χριστοδούλου

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ποντίων που διέμεναν για 20 χρόνια στην Πάφο, έχει πλέον μετατραπεί σε «γυρολόγους» που πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ή και σε άλλες πόλεις της Κύπρου, ψάχνοντας δουλειά. Όπως αποκαλύπτει με δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος των Ποντίων της Πάφου, Ραούλ Τσαχίδης, τα τελευταία στοιχεία των επίσημων οργανώσεων των Ποντίων καταδεικνύουν ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται πλέον στις 4000, ενώ άλλοι 7000 παραμένουν μονίμως στην Πάφο.

Ο κ. Τσαχίδης επεσήμανε ότι οι 4.000 Πόντιοι που πηγαινοέρχονται σήμερα στην Πάφο, αποτελούν οικογένειες που λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν μεταβεί σε χώρες όπου έχουν συγγενείς ή άφησαν περιουσίες, όπως Ρωσία και Γεωργία, προκειμένου να βρουν δουλειά.

«Οι πλείστοι από αυτούς όμως», είπε, «αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να επιστρέψουν στην Κύπρο, αφού διαπίστωσαν ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά καλύτερα είναι εκεί. Ειδικά στη Ρωσία, σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατεί στην Κύπρο, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν μεν πολλοί πάμπλουτοι, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι πάμφτωχοι, δεν υπάρχει μεσαία τάξη. Επικρατεί ανεργία και κυρίως εξωφρενική ακρίβεια».

Ο κ. Τσαχίδης ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα οι ποντιακές οργανώσεις συνειδητοποίησαν ότι είναι έντονο το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης. «Πολλοί από τις 4000 των Ποντίων που λόγω ανεργίας δεν μένουν πια στην Πάφο μόνιμα», αποκάλυψε, « πήγαν όχι μόνο σε άλλες χώρες, αλλά και σε άλλες πόλεις. Εργάζονται κάποιο διάστημα σε Λευκωσία ή Λεμεσό και όταν σταματήσουν οι δουλειές τους εκεί, έρχονται πίσω στην Πάφο εν αναμονή νέων πρόσκαιρων ευκαιριών απασχόλησης, εδώ ή σε άλλες πόλεις».

Οι τέσσερις αυτές χιλιάδες «γυρολόγοι», διευκρίνισε ο Ραούλ Τσαχίδης, είναι Πόντιοι που έρχονται σήμερα να προστεθούν στον κατάλογο εκείνων των χιλιάδων που ήδη εγκατέλειψαν την Κύπρο με το πρώτο «κύμα» της φυγής προ διετίας, όταν γιγαντώθηκε η οικονομική κρίση.

«Σε σταθερή βάση παραμένουν στην Πάφο 7000 Πόντιοι», είπε, «οι οποίοι ουσιαστικά λογίζονται πλέον ως Κύπριοι, έχοντας και αυτοί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άλλοι Κύπριοι. Για αντιμετώπιση της κατάστασης είχαμε πρόσφατα συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, από τον οποίο ζητήσαμε την εκπόνηση προγραμμάτων για ένταξη των Ποντίων στην αγορά. Γνωρίζουμε ότι λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει την είσοδο και εργοδότηση όλων αυτών των Ρουμάνων και Βούλγαρων που κατέκλυσαν την Κύπρο, αλλά οι Πόντιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να λογίζονται ως τέτοια ομάδα».