Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Θεόδωρος Παυλίδης "Επισημάνσεις"

ΣΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ
Σ’ αυτό το φύλλο θα ασχοληθώ μόνο με τα όσα συνέβησαν στην Παναγία Σουμελά του Πόντου στις 15.8.2011 και τα όσα σηματοδοτεί η εκδήλωση αυτή στον Πόντο με τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και προ πάντων μεγάλου αριθμού Ποντίων προσκυνητών.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ
Το προσέξατε; Δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο βρίσκονταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος Τρακατέλης. Δηλαδή ο …Αμερικανικός παράγων. Κι αυτό βεβαίως εί8χε τη σημασία του. Για να μην πούμε ότι παραδίπλα ήταν ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου που επίσης έπαιξε ρόλο στην πραγματοποίηση της λειτουργίας. Ζόρικη η κατάσταση για τον Ερντογάν.

Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ …ΔΑΚΤΥΛΟΣ
Ούτε όμως οι πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας, ούτε οι αμερικανικοί και ρωσικοί δάκτυλοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Παναγία Σουμελά αν δεν υπήρχε ο Ποντιακός… δάχτυλος!

Οι Πόντιοι είναι που με την εμμονή τους, χρόνια τώρα, κατακλύζουν το ιερό μοναστήρι και ανάβοντας το κεράκι τους, σιγά η δυνατά μουρμουρίζουν έναν εκκλησιαστικό ύμνο ή μοιρολογούν με δάκρυα τους παππούδες τους που άφησαν άδικα εκεί τα κόκαλά τους, πολλές φορές άταφα κι εγκαταλειμμένα.

Αν αυτός ο περήφανος Ποντιακός Λαός δεν γέμιζε το όρος Μελά κανείς παπάς και κανένας Πατριάρχης δεν θα μπορούσε να κάνει όχι πανηγυρική Θεία Λειτουργία, αλλά ούτε καν έναν σιωπηλό εσπερινό.

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ
Πρόπερσι η δυστυχής Τουρκάλα αρχαιολόγος, με χέρια και πόδια προσπαθούσε να αποτρέψει τους Πόντιους να ανάψουν το κεράκι τους στην Παναγία Σουμελά, ισχυριζόμενη ότι ο χώρος είναι μουσειακός και όχι χώρος λατρείας.

Ωστόσο πέρυσι και εφέτος οι Ελληνοπόντιοι χριστιανοί όχι μόνο άναψαν ανενόχλητοι το κεράκι τους, στον ίδιο τόπο, αλλά συμμετείχαν και σε Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου.

Τι μεσολάβησε λοιπόν και μουσειακός χώρος έγινε λατρευτικός.

Μήπως έγινε κάποιο θαύμα;

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ – ΤΡΙΑΡΙΔΗ
Κατά την πατριαρχική Θεία Λειτουργία, δίπλα στους ψάλτες ήτανε ένας γραβατισμένος ασπρομάλλης κύριος που έμοιαζε στον Δήμαρχο Μάτσκας (Ματσούκας).

Αν πράγματι ήτανε αυτός, ο άνθρωπος πέρασε τους Αμανατίδη και Τριαρίδη. Τραβούσε συνεχώς φωτογραφίες!

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ
Κάποτε στην Ελλάδα, το Δεκαπενταύγουστο ήτανε μέρα της Τήνου. Πολιτικοί και Λαός συνέρρεαν στο νησί να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Και φυσικά το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου ήταν η πρώτη είδηση στις τηλεοράσεις κι εφημερίδες.
Εφέτος η αξιολογική σειρά της σχετικής είδησης στην κρατική τηλεόραση ΕΤ3 ήταν η ακόλουθη. (Ειδήσεις 15.8.2011 ώρα 13.00).

Πρώτη είδηση η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.
Δεύτερη, η Παναγία των Ξένων στην Πρέβεζα λόγω Παπούλια.
Τρίτη, η Παναγία Ευαγγελίστραα της Σκιάθου, λόγω Γ. Παπανδρέου και τέταρτη η Παναγία της Τήνου (έτσι από συνήθεια).

Πως ανεστράφησαν τα πράγματα. Άξιοι και πανάξιοι οι Πόντιοι που έβαλαν τα πράγματα στην ορθή αξιολογική τους σειρά. Επί τέλους το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά κουβαλάει ιστορία 17 αιώνων και θάταν άδικο αυτή η ιστορία να περνούσε ες αεί κάτω από την σκιά μοναστηριών και εκκλησιών πολύ μικρότερης σημασίας (Εθνικής και ιστορικής)

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ
Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον λόγο που εκφώνησε στην Παναγία Σουμελά, είπε επί λέξει:
- «Εδώ σε πιάνουν κλάματα. Και όποιος δεν το έχει αισθανθεί, δεν ξέρει από θαύματα». Ουδέν σχόλιον.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
Παρακάτω ο Πατριάρχης στο λόγο του, προσφώνησε ιδιαίτερα τον Ιβάν Σαββίδη και κάλεσε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο κάποια στιγμή στο Μέλλον να 'ρθει στην Παναγία Σουμελά να λειτουργήσουν μαζί.

Δημόσια επίσης ευχαρίστησε την Hellas Sat 2 που δωρεάν μετέφερε (μέσω ΕΤ3) δορυφορικά τη Θεία Λειτουργία.

Όλους και όλα ο Πατριάρχης τα είπε με το όνομα τους. Εκτός του Πρωθυπουργού της Τουρκίας που δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα του. (Για την ακρίβεια, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, έτσι αόριστα, χωρίς όνομα)

ΕΙΡΗΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ
Στο μήνυμα του που εκφώνησε στα τούρκικα ο Παναγιώτατος, ευχήθηκε αδελφότητα μεταξύ Χριστιανών και μουσουλμάνων και τόνισε τρεις φορές τη λέξη.

- Baris, Baris, Baris !... Ό εστί μεθερμηνευόμενο. Ειρήνη, Ειρήνη, Ειρήνη.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΕ ΝΟΗΜΑ
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε επίσης να μνημονεύσει τους Τραπεζούντιους Αυτοκράτορες και τον αείμνηστο μακαριστό Μητροπολίτη Τραπεζούντος και αργότερα πάσης Ελλάδος Χρύσανθο Φιλιππίδη.

Το διακεκριμένο μνημόσυνο «υπέρ των ειρηνικώς κοιμηθέντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων» είχε την δική του ξεχωριστή αξία και νόημα.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ
Αφού μετά τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκαν στη Μεγαλόχαρη και ζήτησαν τη βοήθειά της, βγήκε ο Μεντρέκας του ΚΚΕ (εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος) και χρησιμοποιώντας την γνώστη ξύλινη και άχαρι γλώσσα των κομμουνιστών μίλησε για λαϊκούς αγώνες, για αντίσταση, ανέργους, δικαιώματα εργαζομένων κ.λπ. (Που καιρός για Παναγιές, εκκλησίες και μοναστήρια! …).

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο πατέρας μου έλεγε την γνωστή στους Τούρκους Οθωμανική ρήση.
- «Nerde Sam, nerde Bagotat» Δηλ. που είναι η Δαμασκός και που είναι η Βαγδάτη (γιατί φαίνεται κάποιοι, μπέρδευαν αυτές τις πόλεις όπως ακριβώς κάποιοι μπερδεύουν την ξεχωριστή σημαία κάποιων ημερών που δεν προσφέρονται για δημαγωγίες και δογματικούς αφορισμούς)

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Να πούμε και δύο λόγια για τους Τούρκους αναφορικά με τα συμβάντα στην Παναγία Σουμελά.
1. Κατ΄αρχήν η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Μονή είχε για τους Τούρκους εκπαιδευτικό χαρακτήρα γιατί τους εισήγαγε στο θρησκευτικό τελετουργικό των Ορθόδοξων Χριστιανών.
Παραπέρα η λειτουργία συγκίνησε μερίδα Τούρκων και δη της περιοχής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
2. Όταν ρώτησα Τούρκο φίλο μου, πως του φάνηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σουμελά, η απάντηση του ήταν κοφτή και με νόημα.
- «Κανένα πρόβλημα. Απλά ήταν ένας δίωρος πονοκέφαλος για την Τουρκία» (iki saatlik Basagrisi) και συμπλήρωσε. «Με πολύ καλή αμοιβή εννοείται».
3. Το ίδιο βράδυ η τοπική τηλεόραση της Σαμψούντας (δορυφορικό κανάλι AKS του φίλου μου Αbdullah Sahin) μετέδωσε ότι «στην εκδήλωση συμμετείχαν… 500 άτομα».
4. Φαίνεται ότι αυτή την εντολή είχε να πει.

Καλό ε;

Είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Πόντιος.
(Αχιλ. Ασλανίδης, Παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ)

Πηγή: Ειδήσεις