Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας στη Φιλυριά

Στην πλατεία της Φιλυριάς την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 και συγκεκριμένα στο Μνημείο σφαγιασθέντων των χωριών του Πόντου, τόποι καταγωγής των Ποντίων Φιλυριάς και Γερακώνας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλυριάς σε συνεργασία με τους χωριανούς-συγγενείς των θυμάτων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία με εισηγητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου και κάτοικο Φιλυριάς κ. Ελευθεριάδη Νικόλαο. Ο κύριος Ελευθεριάδης, αναφέρθηκε στην απαρχή της εγκατάστασης των πρώτων αποίκων από τον Πόντο στη Φιλυριά και στην ιστορική διαδρομή των Ποντίων στο διάβα των αιώνων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ποιήματα από τα παιδιά του χωριού καθώς και τραγούδια από τα μέλη του συλλόγου.

Ο Σύλλογος στο τέλος της εκδήλωσης, παρέθεσε στους παρεβρισκόμενους καφέ και εδέσματα φτιαγμένα από της γυναίκες του χωριού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής κ. Φραγγίδης Γεώργιος, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Λαπόρδας Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος κ. Θεοδωρίδης Θεόδωρος, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Παλάνη Μαρία, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φιλυριάς κ. Παυλίδης Κωνσταντίνος και ο πρώην βουλευτής κ. Πασαλίδης Θεόδωρος, καθώς και οι προέδροι των συλλόγων Γερακώνας και των Ποντίων της Γουμένισσας.

Πηγή: GrBlogs