Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας "Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς", με αφορμή την γιορτή του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά, που η εκκλησία μας τιμά στις, θα παρευρεθεί στις Πέντε Βρύσες Λαγκαδά. Εκεί υπάρχει το ομώνυμο Μοναστήρι του Ιδρύματος του Αγίου Προστάτη του συλλόγου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ιερό Ίδρυμα, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, ημέρα της γιορτής του.

Ο Σύλλογος της Έδεσσας θα παρευρεθεί στη Θεία Λειτουργία που θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης και θα λάβει μέρος με το χορευτικό του τμήμα στις εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πλαισιώνουν και άλλα χορευτικά τμήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εικόνα του προστάτη μας θα βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου μέχρι την λήξη της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης, όπου οι πιστοί θα μπορούν να την ασπαστούν.

Παραθέτουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή για το βίο και το μαρτυρικό θάνατο του Θεόδωρου Γαβρά που η εκκλησία μας ανακήρυξε Άγιο.

Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς

Η διοικητική αναδιοργάνωση της επαρχίας της Τραπεζούντας μετά το 634 μΧ. θεωρήθηκε απαραίτητη για την προστασία της ορεινής αυτής περιοχής, από τις επιδρομές εχθρικών λαών. Ο Πόντος διαιρέθηκε σε τρία θέματα. Το σπουδαιότερο ήταν το θέμα της Χαλδίας με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα.

Τότε ήταν που άρχισε η μεγάλη ακμή. Η πόλη ξεχωρίζει από όλες τις άλλες γύρω της. Από την εποχή εκείνη σώζεται η θαυμάσια βασιλική της αγίας Άννας. Η μοναδική βυζαντινή εκκλησιά που λειτούργησε ίσαμε το 1923. Χτίστηκε το 883-884, επί Βασιλείου Α' Μακεδόνος, από τον πρωτοσπαθάριο Αλέξιο. Στην πόλη εδρεύουν οι διοικητές του θέματος που ονομάζονται δούκες, που βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο με τους Άραβες.

Ένας απ’ αυτούς θα ξεχωρίσει σε ηρωισμό και θα φθάσει ίσαμε το μαρτύριο. Ο άγιος μάρτυρας Θεόδωρος ο Γαβράς, το κλέος της Εκκλησίας. Το όνειρο του Ισλάμ για την κατάκτηση της πόλης παρά λίγο θα γινόταν πραγματικότητα, αν ο δούκας της Χαλδίας Θεόδωρος Γαβράς δεν οργάνωνε την άμυνά της. Χωρίς βοήθεια, εξοπλίζοντας μόνο τον πληθυσμό, κατόρθωσε να τους απωθήσει πέρα από το οροπέδιο και για είκοσι δύο χρόνια να τους κρατήσει εκεί.

Το 1098, όμως, μετά από ενέδρα, οι Σελτζούκοι κατάφεραν να τον συλλάβουν. Τον μετέφεραν στη Θεοδοσιούπολη και τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια. Ήταν η εκδίκησή τους για τις συνεχείς νίκες του και την προσβολή στην παντοδυναμία τους. Τότε εφαρμόσανε μια τακτική που θα γίνει καθεστώς στις σχέσεις των μουσουλμάνων με τους χριστιανούς: τον εξισλαμισμό. Το έκαναν και με τον Γαβρά. Κι όταν αυτός αρνήθηκε κι επέμεινε στην άρνησή του, οι Σελτζούκοι προχώρησαν στην τελική πράξη. Στον βασανισμό και τον αποκεφαλισμό του. Ήταν ο πρώτος νεομάρτυρας. Από τότε ο άγιος Θεόδωρος Γαβράς έμεινε στη συνείδηση των Ρωμιών ως ο προστάτης εν πολέμω της πόλης τους.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"
ΜΕΛΕΝΙΚΟΥ 18
ΕΔΕΣΣΑ
Τ.Κ. 58200
ΤΗΛ. 2381022729, 6973554438, 6971530312
syllogospontionedessas@yahoo.gr