Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ομογενείς Πόντιοι τίμησαν την Παναγία Σουμελά στη Νέα Ιερσέη

Την εικόνα συνόδευαν νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές του Πόντου.

Με όπλα την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα, πλήθη πιστών ποντιακής καταγωγής ανηφόρισαν και φέτος στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης για να τιμήσουν την μνήμη της Προστάτιδας του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά. Στη Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής (21 Αυγούστου 2011) προέστη ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να ανεβαίνουν προς το βουνό των Απαλαχίων οι προσκυνητές από τις διάφορες πολιτείες. Πολλοί από αυτούς είχαν κάνει κάποιο τάμα. Ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, η ελπίδα του Ποντιακού στοιχείου, στην Αμερική. Η Μυροφόρα Καλογερίδου, ξεκίνησε από το Κονέκτικατ. Άλλοι ήρθαν από τη Νέα Υόρκη, το Άλμπανι, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Μασαχουσέτη. Όλοι τους είχαν την προσμονή να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μελόης κ. Φιλόθεος, ο οποίος και αναφέρθηκε στο τάμα που έγινε να τελεστεί για δεύτερη χρονιά Λειτουργία στη Μονή του Πόντου.

Όπως τόνισε ο κ. Φιλόθεος «μόνο με πίστη και αγάπη και ελπίδα, έγινε δυνατή η παρουσία και συμμετοχή δύο ποντιακής καταγωγής κληρικών από την Αμερική, του Επισκόπου Αντωνίου και του Αρχιδιακόνου Παντελέημονα, που φέτος μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο μετέβησαν στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία».

Έχουμε δικαίωμα...

Αναφερόμενος στη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία στο σημαντικό αυτό γεγονός, ο Επίσκοπος Μελόης κ. Φιλόθεος είπε ότι «έχουμε το δικαίωμα να τελούμε έστω και στο προαύλιο της μονής τη Θεία Λειτουργία». Ο κ. Φιλόθεος, ο οποίος είναι γνώστης της πολύχρονης και πολυπόθητης προσπάθειας δημιουργίας Ιερού Προσκυνήματος στην Ποντιακή γη του Νέου Κόσμου, αναρωτήθηκε:
«Ποιος πίστευε ότι εδώ επάνω σε ένα από τα βουνά και τα λαγκάδια που τελούσαμε τη Θεία Λειτουργία θα γίνει αυτό το θαυμάσιο ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά. Κι έλεγα εάν ενθυμείστε, κάθε φορά, «και του χρόνου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου». Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, χρειάζεται ομόνοια, εργασία, συνεργασία, πίστη, αγάπη και ελπίς. Εγιναν, είπε, και θα γίνουν τόσα έργα, μέσα και έξω από το ναό. Χρειάζεται, τόνισε, και η ηθική και η υλική προσφορά.

Μαζί με τον Επίσκοπο Μελόης στον Εσπερινό παρευρέθησαν και πολλοί ιερείς. Ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος, από τον Αγιο Δημήτριο στο Απερ Ντάρμπι της Φιλαδέλφειας, o π. Χρήστος Πάπας από το ναό της Αναλήψεως στο Φέρβιου και ο συνταξιούχος ιερέας π. Ιωάννης Ανδρεάδης.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά. Και καθώς οι πιστοί ακολουθούσαν την περιφορά, η καμπάνα του παρεκκλησιού χτυπούσε χαρμόσυνα. Δίπλα στην εικόνα είχαν παραταχθεί νέοι και νέες ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές.

Mεταξύ άλλων στον Εσπερινό του Σαββάτου, έδωσαν το «παρών» τους η Σάνο και η Θία Χάλο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ηλίας Τσεκερίδης, ο καθηγητής και συγγραφέας Κώστας Φωτιάδης, οι πρόεδροι και πολλά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων από τους Συλλόγους Ποντίων του Κονέκτικατ, της Φιλαδέλφειας, της Βοστώνης, του Άλμπανι και της Νέας Υόρκης. Ήταν επίσης εκεί και ο μεγάλος δωρητής του Ιερού Ιδρύματος Βασίλης Κακουλίδης.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε το πατροπαράδοτο ποντιακό γλέντι στην ύπαιθρο με τη συνοδεία της ποντιακής λύρας. Ήταν η στιγμή που σε έκανε να νοιώθεις περήφανος για την καταγωγή σου, (ανεξάρτητα εάν προέρχεσαι ή όχι από τον Πόντο) αφού νέοι και γέροι σχημάτισαν έναν κύκλο που ολοένα και μεγάλωνε και αφέθηκαν στο χορό μέχρι αργά τα μεσάνυχτα.