Πιστός στην διάσωση, τήρηση και διάδοση των εθίμων και στην τόνωση της ιστορικής μνήμης, ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης ξεκινά και τη φετινή περίοδο προγραμματίζοντας μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Το εκπαιδευτικό βάρος δίνεται στα τέσσερα τμήματα που θα λειτουργήσουν και φέτος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του συλλόγου (πάροδος Θερμοπυλών 8) και είναι τα ακόλουθα:
• Τμήματα χορού. Ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο με παιδικό (παιδιά δημοτικού – από 17.00 έως 18.00 με δασκάλα τη Φρύνη Ζουμπουλίδου), εφηβικό (παιδιά γυμνασίου και λυκείου - από 18.00 έως 19.30 με χοροδιδάσκαλο τον Νεκτάριο Γαβριηλίδη) και ενηλίκων (από 19.30 έως 21.00 με χοροδιδάσκαλo τον Μίλτο Αποστολίδη)
• Τμήματα αρχαρίων. Ξεκίνησαν προχθές (Δευτέρα) και συνεχίζονται την προσεχή Παρασκευή (19.30-21.00). Χοροδιδάσκαλοι είναι οι Μίλτος Αποστολίδης και Σάββας Ταρενίδης, ενώ η συνδρομή είναι πενήντα ευρώ τον χρόνο.
• Τμήμα χορωδίας. Η πρώτη συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 18.00 και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
• Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων με δασκάλους τον Αναστάσιο Πετρόπουλο (λύρα) και τον Αθανάσιο Ελευθεριάδη (νταούλι).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρο Ρωμανίδη στο τηλέφωνο 6945104018, με τους δασκάλους Μίλτο Αποστολίδη (6984622705) και Σάββα Ταρενίδη (6977260810) ή να προσέρχονται στα γραφεία του συλλόγου τις ώρες λειτουργίας των τμημάτων.
«Ο κόσμος δείχνει γενικά μια στροφή στην παράδοση»
Στην άρρηκτη σχέση των Ποντίων με τις παραδόσεις στέκεται ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Ρωμανίδης, λέγοντας: «Στο σύλλογό μας πιστεύουμε ότι η παράδοση είναι ένας θησαυρός για τον καθένα μας, αυτό που μας συνδέει με το παρελθόν και μας καθοδηγεί για το μέλλον. Κι έτσι –ακολουθώντας και τη ρήση του απόστολου Παύλου που έλεγε “τηρείτε τας παραδόσεις”- ξεκινάμε και φέτος τη χρονιά μας με τρεις δραστηριότητες που θεωρούμε κυρίαρχες στο θέμα των παραδόσεων των Ποντίων. Τον χορό, το τραγούδι και τη μουσική».
Μιλώντας για τα εκπαιδευτικά τμήματα του συλλόγου, ο κ. Ρωμανίδης δηλώνει ότι «κάθε χρόνο διοργανώνουμε διάφορα τμήματα για μικρά παιδιά αλλά και αρχάριους, έχουμε ένα τμήμα χορωδίας στο οποίο προσπαθούμε να μάθουμε να τραγουδάμε ποντιακά τραγούδια και υπάρχουν βέβαια και παιδιά που είναι στη διάθεση όποιων θέλουν να μάθουν μουσικά όργανα (νταούλι και λύρα)» και λέει: «Τα τμήματα αυτά γίνονται εδώ και πολλά χρόνια με δάσκαλους που είναι παιδιά του συλλόγου και αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και ελπίζω ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερη, αφού έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος δείχνει γενικά μια στροφή στην παράδοση. Ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία να… ξεμουδιάσουμε λιγάκι από τον καθημερινό τρόπο ζωής».
Το ιστορικό του συλλόγου
Από την ίδρυσή του το 1974 μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης προσπαθεί να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του αλησμόνητου Πόντου στις νεότερες γενιές.
Με τη δύναμη και ενεργή συμμετοχή εκατοντάδων εγγεγραμμένων μελών, κατάφερε να ανεγείρει τη δική του πενταόροφη πολιτιστική κυψέλη στην οποία διατηρεί τμήματα νεολαίας, γυναικών, χορωδίας, εκμάθησης ποντιακών παραδοσιακών χορών και λύρας, θεάτρου και βιβλιοθήκης. Τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου έχουν κάνει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού όπως Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Κύπρο και αλλού.
Το τμήμα νεολαίας του συλλόγου είναι από τα πρώτα τμήματα νεολαίας ποντιακών σωματείων που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων έχει καταφέρει να καθιερώσει μαζί με τη νεολαία του συλλόγου Βέροιας, το «συναπάντημα» στην Παναγία Σουμελά στο ξεκίνημα του. Έχει επίσης την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων «Θυμίσματα και Παρχάρια», ενός τριήμερου μουσικοχορευτικού λαϊκού πανηγυριού που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου στην Ξάνθη. Οι εκδηλώσεις του τμήματος γυναικών, με τη δημιουργία και έκθεση ποικίλων χειροποίητων ειδών, την παραγωγή παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων, καθώς και τη διοργάνωση ομιλιών για την υγεία, το περιβάλλον κ.α., προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχείς. Επίσης, το νεοσύστατο τμήμα χορωδίας του συλλόγου έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του στρατού και των δήμων της Ξάνθης.
Το θεατρικό τμήμα του συλλόγου έχει ανεβάσει πέντε θεατρικά έργα, δίνοντας τριανταμία παραστάσεις σε διάφορες πόλεις. Συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ορεστιάδας, στο 17ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βέροιας και στους 16ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες του δήμου Ζωγράφου. Στα παραπάνω φεστιβάλ απέσπασε βραβεία 1ου γυναικείου έργου, σκηνικών, 2ο βραβείο κοινού και διάκριση για την άρτια επιμέλεια προγράμματος. Τέλος εκπροσώπησε τη Θράκη στην 9η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, ενώ τις παραπάνω παραστάσεις υπολογίζεται πως παρακολούθησαν περίπου 9.000 θεατές.
Συμμετοχή στο 7ο πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακών χορών στην Κομοτηνή
Με εκατοντάδες μέλη στο δυναμικό του και με περισσότερο ενεργά τα τριακόσια εξ αυτών, οι δράσεις του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης δεν σταματούν στα παραπάνω, αφού μια σειρά ενημερωτικών και επιμορφωτικών διαλέξεων αναμένεται να διοργανωθούν και φέτος: «Στόχος μας είναι να δούμε και θέματα που έχουν σχέση με την ιστορία του Πόντου και ήδη έχουμε προγραμματίσει για τις 16 Οκτωβρίου μία ομιλία μαζί με τον σύλλογο της Δράμας, σχετικά με την ιστορία του δυτικού Πόντου. Επίσης θα κάνουμε παρουσιάσεις με διάφορους ομιλητές, για θέματα που έχουν σχέση με τον Πόντο», σημειώνει ο πρόεδρος των Ξανθιωτών Ποντίων.
Φυσικά ο σύλλογος δεν θα μπορούσε να λείψει από το 7ο πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακών χορών που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου στην Κομοτηνή: «Εκεί θα συμμετάσχουν παιδιά από την Ξάνθη μαζί με παιδιά από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από την Κω μέχρι την Κέρκυρα. Θα είναι περίπου χίλιοι χορευτές μαζί με τους συνοδούς και πολλοί εξ αυτών θα μείνουν στην Ξάνθη. Και βέβαια είναι σημαντικό που θα γνωρίσουν την περιοχή και που θα φιλοξενηθούν εδώ», καταλήγει ο κ. Ρωμανίδης.
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης