Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής: Πως ένα ρητορικό ερώτημα εξελίχθηκε σε «Γκάφα μεγάλου βεληνεκούς» από τον γραμματέα της Π.Ο.Ε. Γιώργο Γεωργιάδη


του Λάζαρου Κουμπουλίδη
kouboulidis@yahoo.gr

Στο προηγούμενο φύλλο του «Αργοναύτη» στη σελ. 3 δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Μομφή στο πρόσωπο του Γραμματέα της Π.Ο.Ε.», όπου έγινε αναφορά στη θυελλώδη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 4ης Ιουνίου της Π.Ο.Ε., κατά την οποία παραιτήθηκαν (ο γράφων) κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης και η κα Δώρα Μπαλτατζίδου από την Επιτροπή της Π.Ο.Ε. για το Ίδρυμα Π. Σουμελά, ενώ ταυτόχρονα υποβλήθηκε από αυτούς και από τον πρώην πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσ/νίκης και πρώην Γραμματέα της Π.Ο.Ε., μέλος του Δ.Σ. κ. Κώστα Γαβρίδη, αλλά και από το μέλος του Δ.Σ. κ. Θεόφιλο Κωτσίδη αίτημα για αντικατάσταση του Γραμματέα, λόγω των συνεχών και πολύ σοβαρών «ατοπημάτων» στα οποία περιέπεσε ο Γραμματέας της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Γεωργιάδης από την ανάληψη της θητείας του, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το φορέα της Π.Ο.Ε. και τα Σωματεία που την απαρτίζουν. Υπέρ της πρότασης αντικατάστασης του Γραμματέα ψήφισαν 6 μέλη του Δ.Σ. αναδεικνύοντας το μέγεθος της δυσφορίας των μελών του ΔΣ στο πρόσωπο του, γεγονός που θα είχε οδηγήσει σε άλλη περίπτωση στην παραίτηση του ίδιου του Γραμματέα για λόγους ευθιξίας. Αντιθέτως, ο κ. Γεωργιάδης καλύφθηκε πίσω από την πλειοψηφική ανοχή των υπολοίπων και την παραίνεση του Προέδρου κ. Γιώργου Παρχαρίδη για «ψυχραιμία και ενότητα».

Μαζί με το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε η από 23-5-2011 επιστολή της Π.Ο.Ε. προς την Υπουργό Παιδείας, η άμεση απαξιωτική απάντηση του γραφείου της Υπουργού και τα κείμενα των παραιτήσεων των δύο ανωτέρω μελών της Επιτροπής για την Π. Σουμελά. Δεν δημοσιεύτηκε η χυδαία ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη στο Διαδίκτυο, λόγω του καταφανώς αισχρού περιεχομένου της, ούτε επιστολή του στην οποία το 2008, δύο χρόνια πριν την ανάδειξη του στη θέση του Γραμματέα, υπέγραφε ως «πρώην ΠΟΕΤΖΗΣ».

Στο παρόν φύλλο, όπως προαναγγείλαμε, δημοσιεύουμε την αλληλογραφία ανάμεσα στον κ. Φίλιππο Γεωργουσόπουλο και το Γραμματέα της ΠΟΕ κ. Γεωργιάδη, που απάντησε για λογαριασμό της Π.Ο.Ε. σε ερώτημα του κ. Γεωργουσόπουλου σχετικά με τη αποσιώπηση της Γενοκτονίας και των άλλων Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, πλην των Ποντίων, όπως των Ελλήνων της Μ. Ασίας. Η απάντηση και θέση του Γραμματέα (και με την ιδιότητα του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της Π.Ο.Ε.) προκαλεί «σοκ». Εκτός από ανιστόρητη, είναι και προκλητικά εριστική, αποσκοπώντας να συσκοτίσει ένα ουσιαστικό ζήτημα το οποίο πράγματι έχει ανάγκη να αναδειχθεί, έχοντας ομολογουμένως «αδικηθεί» όχι τόσο από τους ιστορικούς, αλλά κυρίως από τους οργανωμένους πολιτιστικούς φορείς.

Επειδή πιστεύουμε, αντίθετα με το Γραμματέα της Π.Ο.Ε. κ. Γεωργιάδη, ότι τέτοιου είδους καίρια ερωτήματα δεν πρέπει να αποσιωπούνται με προσπάθεια τρομοκράτησης του ερωτώντα, αλλά αντίθετα πρέπει να δίνουν το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο και παράθεση τεκμηριωμένων επιστημονικών απόψεων, ο «Αργοναύτης» ζήτησε και φιλοξενεί στη σελ. 4 άρθρο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής του κ. Θεοδόση Κυριακίδη, Ιστορικού Επιστήμονα και Γραμματέα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Γιατί ο αρνητής μίας Γενοκτονίας, προβαίνει σε μία «σύγχρονη δεύτερη Γενοκτονία»…

Αντί επιλόγου:
...«θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή για να δούμε το πώς θα μπορούμε ουσιαστικότερα κάθε χρόνο, μα κυρίως κάθε στιγμή, να τιμούμε τους πολλούς και άδικα χαμένους προγόνους μας. Τιμή όμως η οποία δεν πρέπει να έχει αναφορά μόνον στις 353.000 Ποντίους Έλληνες, αλλά και στους πλέον του 1.500.000 αδελφών Ελλήνων οι οποίοι χάθηκαν εν συνόλω τόσο στην Θράκη, όσο και στα παράλια της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, μα και όλων των αδελφών συνανθρώπων μας Κούρδων, Αρμενίων και όποιους άλλους η θηριωδία των Τούρκων οδήγησε στην σφαγή και τον αφανισμό» (Μικρασιατική Ηχώ, 4 Ιουνίου 2011).

Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Ατματζίδης, ηγούμενος ιερού προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά

- Αργοναύτης 2011 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΓΟΥΣΤΟΣ (Αρ. Φύλλου 189)

- Αργοναύτης 2011 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ (Αρ. Φύλλου 190)