Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ WAIBLINGEN "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"

Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες», οι οποίες ήταν αφιερωμένες στα μεταλλεία του Πόντου και στις περιοχές Αργυρούπολη, Ακ Νταγ Ματέν και Κιουμούς Ματέν. Για τον εν λόγω σκοπό προσκλήθηκαν οι μουσικοί Γιώργος Πουλαντσακλής, Μιχάλης Κουρτίδης, Πόλυς Εφραιμίδης και Παντελής Κυρκενίδης.

Την Παρασκευή 28 Οκτωμβρίου 2011 ο σύλλογος διοργάνωσε, στους χώρους του, σεμινάριο μουσικής. Κεντρικό θέμα ήταν το μουσικό όργανο ο κεμανές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλώσορισμα από τον πρόεδρο του σύλλογου Ιωάννη Ιντζέ και με ένα σύντομο βιογραφικό του Γιώργου Πουλαντσακλή. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο κεντρικός αφηγητής και ανάλυσε την ιστορία του μουσικού οργάνου "κεμανέ". Ακολούθησε η ανάλυση της εμφάνισης του κεμανέ στον Πόντο και στην Ελλάδα, οι διαφόρες αλλά και οι ομοιότητες με την ποντιακή λύρα. Η αφήγηση τελείωσε με σκοπούς και τραγούδια με διαφορετικούς κεμάνεδες. Έτσι μπόρεσαν οι παρευρισκόμενοι να ακούσουν τις διαφόρες του κάθε κεμανέ. Αφού ολοκληρώθηκε η αφήγηση, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, Σάββατο 29 Οκτωμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Gemeindehalle στην πόλη Neustadt, προάστιο της πόλης Waiblingen, ο καθιερωμένος χορός του σύλλογου. Στην κατάμεστη αίθουσα ο χοροδιδάσκαλος, Θεοχάρης Κριθαρίδης, παρουσίασε τα χορευτικά του συλλόγου. Με ύφος επέδειξαν χορούς, τραγούδια και σκοπούς των αφιερόμενων περιοχών. Την παρουσίαση υποστήριξαν οι μουσικοί Γιώργος Πουλαντσακλής με κεμανέ, Πόλυς Εφραιμίδης με τραγούδι, Παντελής Κυρκενίδης με ζουρνά, Χαράλαμπος Θεοδωρίδης με λύρα και οι μουσικοί του σύλλογου Νίκος Αλαματίδης με λύρα κι ο Κώστας Χαλκίδης με νταούλι. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πολύ χορό, κέφι και διασκέδαση.

Tις διήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πολλά μέλη του σύλλογου, εκπρόσωποι, μέλη και νεολαία φιλικών ποντιακών συλλόγων.






























































ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ WAIBLINGEN "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"
Emil Münz Strasse 14/1
71332 Waiblingen
Til. 07151/502136, 0174/3513559
www.opontos.de
tdamas@arcor.de