Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας τιμά την 96η επέτειο της γενοκτονίας και ζητά από την Τουρκία

Να πει «συγνώμη» και να συμβιβαστεί με το παρελθόν της

Φέτος, συμπληρώνονται 96 χρόνια από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους, εναντίον του ελληνικού στοιχείου στον Πόντο. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να θανατωθούν πάνω από 350.000 Ελλήνων, ποντιακής καταγωγής, που αποτελούν τα θύματα της λεγόμενης γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η καταδίκη της θα πρέπει να είναι καθολική… Σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της γενοκτονίας και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα…, διαπράττοντας μία πολιτιστική γενοκτονία, μιας ιστορίας τριών χιλιάδων χρόνων», αναφέρεται στο φυλλάδιο που τύπωσε η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 96η επέτειο, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καβάλας.

«Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμώντας τους 353.000 νεκρούς Έλληνες του Πόντου και ευθυγραμμισμένη πλήρως με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και τους άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους της χώρας, πραγματοποιεί τη δική της κεντρική εκδήλωση για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού, την Παρασκευή στις οκτώ το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου», είπε ο πρόεδρος της Λέσχης, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες και πρόσθεσε: «Στην προσπάθεια της αυτή, η Λέσχη, πρωτοτυπώντας άλλη μια φορά, προσκάλεσε για ομιλητή τον Τούρκο συγγραφέα και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Sait Cetinoglu, μόνιμο κάτοικο Κωνσταντινούπολης.

Το θέμα που θα αναπτύξει είναι: «Οι ενορχηστρωμένες ψευτοδίκες των Δικαστηρίων ανεξαρτησίας στον Πόντο». Θέλω, επ’ ευκαιρία, να επαναλάβω, ότι εμείς οι Πόντιοι δεν διακατεχόμαστε από ένστικτο εκδίκησης και δεν μισούμε κανένα. Ζητάμε από την Τουρκία να πει μόνο μία λέξη. Τη λέξη «συγνώμη». Να συμβιβαστεί με το παρελθόν της. Θέλω, επίσης, να αναφέρω, ότι η Λέσχη συμμετέχει στην έκθεση φωτογραφίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, η οποία θα αρχίσει την Παρασκευή και θα τελειώσει την Τρίτη. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, μας το προσέφερε η κυρία Άννα Θεοφυλάκτου.

Ευελπιστούμε να είναι παρούσα στα εγκαίνια της έκθεσης. Το Σάββατο, επίσης, θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Θασιακής Ένωσης για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. Την Κυριακή 20 του μηνός, ακόμα, θα συμμετέχουμε στην εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με το μνημόσυνο που θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Παύλου και εν συνεχεία, την κατάθεση στεφάνων στο ανδριάντα του Ακρίτα του Πόντου. Στις εκδηλώσεις της Κυριακής θα συμμετέχουν, για πρώτη φορά φέτος, Ποντιακοί σύλλογοι της περιφέρειας του Νομού».

Ο ομιλητής της αυριανής εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, Sait Cetinoglu, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, συνέχισε την επιστημονική του εργασία ως ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εργασίες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας του στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» της Άγκυρας, ενώ υπήρξε εκδότης περιοδικών ανάλογης θεματολογίας. Επίσης, ήταν από τα πρώτα μέλη της οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ενώ τελευταία ασχολείται με την έρευνα του ρόλου της τουρκικής αστικής τάξης στη λεηλασία των περιουσιών των Ελλήνων και των Αρμενίων. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι το μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Παύλου και η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ακρίτα του Πόντου, την Κυριακή, θα γίνουν, αντίστοιχα, στις 9 και 11 το πρωί.

Πηγή: K-Typos