Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΈΣΗΕΑ - Βίντεο

Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΈΣΗΕΑ - Βίντεο
Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της ΈΣΗΕΑ - Βίντεο

Ημερίδα με θέμα «Απαγορεύεται η βαρβαρότητα» αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Μαΐου 2014 σε αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών.

Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο με θέμα την Γενοκτονία των Ποντίων και ακολούθησε χαιρετισμός από την Αραξί Κονελλιάν, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, καθώς και τον Κυριάκο Μπατσάρας, από την Ασσυριακή Κοινότητα Ελλάδας. Χαιρετισμό εκ μέρους της ποντιακής κοινότητας απηύθυνε ο Γεώργιος Βαρυθιμιάδης.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών (IAGS), ο δρ. Χαΐκ Ντεμογιάν, διευθυντής Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν και ο δρ. Νίκος Λυγερός, στρατηγικός αναλυτής.

Ο Β. Μεϊχανετσίδης στην εισήγησή του μίλησε για τους τρόπους αντίληψης, αλλά και τις παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Χ. Ντεμογιάν αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων και πώς αυτή συνδέεται με τη γενοκτονία των Ποντίων, μέσω κοινών στοιχείων, αλλά ακόμη και κοινών μνημείων των δύο γενοκτονιών και ζήτησε να ποινικοποιηθεί η άρνηση από την Τουρκία της αναγνώρισης των γενοκτονιών.

Ο Ν. Λυγερός, τέλος, στην εισήγησή του με τίτλο «Από τα δικαιώματα στη στρατηγική της ανθρωπότητας» έκανε λόγο για την ιστορία της γενοκτονίας από στρατηγικής άποψης και ανέφερε ότι «η αναγνώριση είναι απλά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας διόρθωσης».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων για την Γενοκτονία των Ποντίων από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.