Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη πραγματοποιήθηκε στο Waiblingen

Εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη πραγματοποιήθηκε στο Waiblingen
Εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου λαογράφου Στάθη Ευσταθιάδη πραγματοποιήθηκε στο Waiblingen

Ο Στάθης Ι. Ευσταθιάδης υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που άρχισαν να καταγράφουν τον πολιτιστικό πλούτο του Πόντου. Παρ' όλο το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε (μία έκρηξη νάρκης του στέρησε την όραση σε ηλικία 19 ετών), κατάφερε να καταγράψει από Πόντιους πρώτης γενιάς μουσικές, τραγούδια, ήθη και έθιμα και όλο το λοιπό θησαυρό του Πόντου.

Στη μνήμη του Στάθη Ευσταθιάδη o Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" πραγματοποίησε το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014 μία εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο "Ο "Φάρος" της ποντιακής λαογραφίας" στην αίθουσα Kameralamtskeller στο κέντρο της παλιάς πόλης του Waiblingen.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου, Ιντζές Ιωάννης, με μία σύντομη αναφορά στον τίτλο της. Ακολούθησε ένα βίντεο, στο οποίο ο σύλλογος καταθέτει στεφάνι στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Ευσταθιάδη, στο δημοτικό κοιμητήριο Κιλκίς, εις μνήμην του Στάθη Ευσταθιάδη. Τόνισε ότι ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος για να ευχαριστήσει τον άνθρωπο για την πολύτιμη προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό.

Αφού ανέλαβαν την παρουσίαση ο Κώστας Αλεξανδρίδης και η Μαρία Σιδηροπούλου, η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με ένα βίντεο-βιογραφικό του Στάθη Ευσταθιάδη. Ο Στάθης Ευσταθιάδης βίωσε από κοντά την Ποντιακή παράδοση. Την Ποντιακή διάλεκτο την γνώριζε άπταιστα. Αυτό τον διευκόλυνε να ασχοληθεί με την ποίηση αλλά και να γράψει πολλά θεατρικά έργα και σκετς. Ακολούθησαν ποιήματα και ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο "Έργατα και δουλείας" του Στάθη Ευσταθιάδη, τα οποία απήγγειλε ο Κώστας Αλεξανδρίδης.

Παρουσιάστηκαν επίσης ένα απόσπασμα από την πολύ γνωστή ραδιοφωνική εκπομπή "Ποντιακοί Αντίλαλοι" με φωτογραφικό υλικό του Κώστα Αλεξανδρίδη και ένα βίντεο της Μαρίας Ευσταθιάδου, αδερφή του Στάθη Ευσταθιάδη, που περιγράφει την σχέση της με τον αδελφό της.

Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένη η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, κόρη του Στάθη Ευσταθιάδη, η οποία ζει από μικρή το έργο του πατέρα της. Ευχαρίστησε το σύλλογο για την εκδήλωση αλλά και για το στεφάνι στο μνήμα του πατέρα της και περιέγραψε προσωπικά, συναισθηματικά βιώματα μαζί του. Τέλος, κάνει αναφορά στο αρχείο του πατέρα της, λέγοντας ότι εν καιρό θα βγει προς τα έξω, επειδή ανήκει στον Ελληνισμό του Πόντου.

Η αγαπημένη απασχόληση του Στάθη Ευσταθιάδη ήταν η χορωδία. Είχε πάντοτε αξιόλογες φωνές αλλά και ταλαντούχους λυράρηδες στο πλευρό του. Ο σύλλογος, για να ντύσει την εκδήλωση και μουσικά, φρόντισε να παρουσιάσει για πρώτη φορά το τμήμα χορωδίας, το οποίο συντόνισε ο κ. Θεοχάρης Κριθαρίδης. Την χορωδία συνόδευσε ο Χρήστος Λαμπριανίδης με λύρα. Τα τραγούδια "Λεμόνα" και "Τη τρίχας το γεφύρ'" τραγουδήθηκαν από τον Παύλο Ιντζέ.

Επιμέλεια: Μυροφόρα Ευσταθιάδου και Κώστας Αλεξανδρίδης
Παρουσίαση: Κώστας Αλεξανδρίδης και Μαρία Σιδηροπούλου
Φωτογραφίες/βίντεο: Παύλος Νικολαϊδης