Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Μωμο΄έρια στους δρόμους της Καλλιθέας (Φωτογραφίες - Video)

Μωμο΄έρια στους δρόμους της Καλλιθέας (Φωτογραφίες  - Video)
Μωμο΄έρια στους δρόμους της Καλλιθέας (Φωτογραφίες  - Video)

Στα πλαίσια του εορτασμού των τριάντα ετών από την ίδρυσή του, το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» παρουσίασε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 το δρώμενο των Μωμό΄ερων στους δρόμους της Καλλιθέας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας.

Η ομάδα (χορευτική, θεατρική) ξεκίνησε από την έδρα του συλλόγου (Μαντζαγριωτάκη 38), με αρχηγό Μωμό΄ερο τον Κώστα Αλεξανδρίδη, Πρόεδρο του σωματείου. Στο αγγείον ήταν ο Παντελής Νικολαΐδης και στο νταούλι ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Αμέσως οι δρόμοι της Καλλιθέας πλημμύρισαν με ήχους και πολλοί περαστικοί πλησίασαν, άλλοι γνωρίζοντας το δρώμενο κι άλλοι ρωτώντας γι' αυτό. Καθώς πρόκειται για μια αναβίωση στην πόλη, κοπέλες του συλλόγου, ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες Τραπεζούντας, μοίρασαν στους περαστικούς ενημερωτικά φυλλάδια για το δρώμενο. Η πορεία συνεχίστηκε προς το μαγαζί της Διονυσίας Μαυρομματίδου-Μπουκουβάλα, όπου ήταν συγκεντρωμένος κόσμος που υποδέχτηκε τους Μωμό΄ερους. Μετά την απαραίτητη στάση για τσίπουρο και μεζέδες, Μωμό΄εροι και θεατές κατευθύνθηκαν (ως μία ομάδα πλέον), προς την αγορά της Καλλιθέας, η οποία λειτουργεί από τότε που ήρθαν οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες στην περιοχή (1922). Η επόμενη στάση ήταν στο γνωστό κρεοπωλείο του Ιωακειμίδη (Porky) και η μεθεπόμενη στο πρακτορείο Προπό του θρύλου της Α.Ε.Κ., Κώστα Νεστορίδη.

Οι Μωμό΄εροι, περνώντας μέσα από τα «προσφυγικά» σπίτια και την άλλοτε συνοικία «Νέος Πόντος», συνέχισαν την πορεία τους προς τον Άγιο Νικόλαο, μια εκκλησία που πρωτοέχτισαν «εν μία νυκτί» οι Πόντιοι της Καλλιθέας, ανιστορώντας στην ουσία τον Άγιο Νικόλαο Κερασούντας, απ΄ όπου κατάγονταν οι περισσότεροι. Μπροστά στο ναό και υπό το βλέμμα του ιερέα του, ο οποίος ρωτούσε με ενδιαφέρον για το δρώμενο, συνεχίστηκε το έθιμο, καθώς και χορός απ΄όλους τους παρευρισκόμενους.


Διασχίζοντας το μεγαλύτερο δρόμο της Καλλιθέας, την οδό Θησέως και μπροστά στα μάτια των έκπληκτων οδηγών, που έβλεπαν μία «γραία», έναν «γέρον», έναν «άρκον», έναν «αρκουδά», ένα «γιατρό», δυο νύφες, έναν «τσανταρμά», έναν «διάβολον», έναν «διαβολοπούλ΄» και δώδεκα Μωμό΄εροι (όλοι άντρες) να περιφέρονται σ΄ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, η πομπή έφτασε στην πλατεία Κύπρου και κατόπιν στον πεζόδρομο του Δημαρχείου Καλλιθέας. Επόμενη στάση, ο φούρνος «Ζυμωτό», όπου η μητέρα του Παντελή Νικολαΐδη μας υποδέχτηκε με πιροσκί και άλλα εδέσματα.

Το δρώμενο κατέληξε στην πλατεία Δαβάκη, μπροστά στο άγαλμα των Ποντίων, στην εξέδρα του Δήμου. Εκεί, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων θεατών έκλεψε τη μία από τις δύο νύφες, αλλά συνελήφθη αμέσως. Δικάστηκε και καταδικάστηκε, μετά την εξέταση της νύφης από το γιατρό και την επιβολή προστίμου από τον τσανταρμά. Η βραδιά έκλεισε με χορό και γλέντι για όλους.

Το δρώμενο παρακολούθησαν, ανάμεσα σε άλλους και η καθηγήτρια Λαογραφίας Ε.Κ.Π.Α. κα Ρέα Κακάμπουρα, αλλά και ο κ. Γιάννης Δρίνης, ένας από τους συντελεστές (εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού), που βοήθησε για την υποψηφιότητα του δρωμένου, προκειμένου να εγγραφεί στο διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» τελεί εδώ και τριάντα χρόνια στους δρόμους της Καλλιθέας, της Αθήνας, άλλων Δήμων και στο εξωτερικό, το δρώμενο των Μωμό΄ερων, με την ελπίδα να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά και την ευχή να πάει καλά κάθε επόμενη χρονιά.

Μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εδώ.

Σχετικά θέματα

Υποψήφιο το δρώμενο των Μωμό΄ερων και στο Διεθνή κατάλογο της Unesco για το 2016!

Το δρώμενο των Μωμόγερων: ζωντανό παράδειγμα πως η νεολαία μας κρατά άσβεστη τη φλόγα της Παράδοσης

Μωμό' εροι, Επιστροφή στη Λιβερά... στην ιστορική τους πατρίδα! (Όλη η εκπομπή με το οδοιπορικό)

Μωμόγεροι – Κιβωτός λαϊκής παράδοσης, Δρώμενο σταθμός για τον Πολιτισμό!

Μωμοέρια: η βιωματική σχέση και οι αλλοιώσεις!

Αποκλειστική συνέντευξη του Κ. Αλεξανδρίδη για τους Μωμό' ερους και τους Μωμόγερους! (Video)

- «Μωμο΄έρια (Κοτσαμάνια)»