Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η. Μαυρίδης: Αποκτά διεθνή διάσταση ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η. Μαυρίδης: Αποκτά διεθνή διάσταση ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας
Η. Μαυρίδης: Αποκτά διεθνή διάσταση ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, στη σημαντικότερη στιγμή της διαδρομής της, διοργανώνει στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2016 στο Βερολίνο, το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα "1916-1923, η Εκδίωξη, η Εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου“ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας της Διασποράς και των Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ που φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο, Humboldt-Universität zu Berlin (Senatssaal), Unter den Linden 6, D-10117 Berlin.

Λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου, συναντήσαμε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Ηλία Μαυρίδη και μιλήσαμε μαζί του για το συνέδριο και τους στόχους του.

- Τι καινούργιο προσφέρει στην έρευνα αυτό το συνέδριο και τι κενά έρχεται να καλύψει;

Στα πλαίσια των συλλογικών αποφάσεων που πάρθηκαν τον Ιανουάριο του 2015, των β/θμιων ποντιακών σωματείων της διασποράς, με πρωτοβουλία της ΟΣΕΠΕ πραγματοποιείται το επιστημονικό συνέδριο.

Το γεγονός της συμμετοχής και ξένων επιστημόνων στο συνέδριο δίνει άλλη διάσταση στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το σημαντικό στοιχείο είναι το ότι το συνέδριο συνδιοργανώνεται με το Ινστιτούτο Έρευνας της Διασποράς και των Γενοκτονιών, του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, τελεί υπό την αιγίδα του ZMS Zentrum für Mittelmeerstudien, Bundesministerium für Bildung und Forschung-Südosteuropa Gesellschaft / Humbolt Universität zu Berlin (Κέντρο Μεσογειακών σπουδών / Υπουργείο για την εκπαίδευση και έρευνα των κοινωνιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης-εντολοδόχος Πανεπιστήμιο Βερολίνου), ενώ επιχορηγείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Γερμανία, σε μία χώρα η οποία αποτελεί παραδοσιακή σύμμαχο της Τουρκίας, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην διερεύνηση και αξιολόγηση ενός μεγάλου θλιβερού ιστορικού γεγονότος.

Είναι παράλληλα ένα βήμα επιστημονικής συνάντησης για την προώθηση των αποτελεσμάτων των νέων ερευνών, αλλά και σημείο συνάντησης των επιστημόνων απ' όπου μπορεί να προκύψουν μελλοντικές συνεργασίες.

- Γιατί είναι σημαντικό να διοργανώνονται από ξένους επιστημονικούς φορείς;

Είναι εξαιρετικό σημαντικό επιτέλους ξένοι επιστημονικοί φορείς να αναγνωρίζουν ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο συνιστά Γενοκτονία ή που δέχονται να οργανώσουν επιστημονικά συνέδρια επιθυμώντας να διερευνήσουν το ζήτημα αυτό. Όταν ελληνικοί ακαδημαϊκοί φορείς οργανώνουν αντίστοιχα συνέδρια μπορεί να σκεφτεί κάποιος ξένος ότι αυτό γίνεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά όταν το κάνουν ξένα πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους τότε αυτή η υπόνοια παύει να υφίσταται.

​- Πόσο εύκολο είναι μία Ομοσπονδία να πείσει τέτοιους φορείς για τη διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων;

Επειδή το θέμα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι πολύ λεπτό και έχει πολλές πολιτικές προεκτάσεις είναι αρκετά δύσκολο να πειστούν φορείς και παράγοντες που έχουν σχέση με αυτό το θέμα. Φυσικά το έργο της επιτροπής γενοκτονίας της ΟΣΕΠΕ σηματοδοτεί και αυτή την εξέλιξη.

Ακριβώς επειδή το ζήτημα της Γενοκτονίας μπορεί να εργαλειοποιηθεί για αλλότριους από τους επιστημονικούς σκοπούς, η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι προσεκτική στο να αναλάβει σχετική δράση ειδικά όταν αυτό της προτείνεται από φορείς όπως είναι η Ομοσπονδία ή οι σύλλογοι. Απαιτεί σοβαρότητα, μεθοδική δουλειά και αξιοπιστία για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των επιστημόνων. 

- Πόσα άλλα συνέδρια έχουν γίνει;
Τέτοια διεθνή συνέδρια εκτός Ελλάδος αποκλειστικά για τη Γενοκτονία έχουν οργανωθεί ελάχιστα. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχει οργανώσει κάποια στην Αμερική ο Ποντιακός Σύλλογος του Σικάγο σε συνεργασία με το Zoryan Institute, ένα οργανώθηκε πέρσι στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών από τον τοπικό σύλλογο σε συνεργασία με τον γνωστό καθηγητή - ακαδημαϊκό κ. Λάμπρο Κουλουμπαρίτση και κάποια στην Αυστραλία.

- Πόσο καιρό προετοιμάζετε αυτή τη συνεργασία;

Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει πριν από πολύ καιρό άλλο μόλις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εντάθηκαν οι προσπάθειες με επιμονή και υπομονή των συντελεστών με το γνωστό αποτέλεσμα.

- Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πως το υποδέχτηκε ο οργανωμένος Ποντιακός χώρος δεδομένου της σπουδαιότητας του συνεδρίου και των ονομάτων που μετέχουν;

Πάντα σε μεγάλες διοργανώσεις υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Η δυναμική προσπάθεια για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας που είναι χρέος όλων προς τους προγόνους ξεπερνά τις όποιες σκοπιμότητες που παρουσιάζονται στον δρόμο για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.

Σκοπός μας είναι η προαγωγή του κοινού σκοπού που είναι η ορθή προώθηση του ζητήματος της Γενοκτονίας. Αντιμετωπίσαμε μικρόψυχες αντιδράσεις από μερίδα συμπατριωτών που πιστεύουν ότι τέτοια ιερά ζητήματα ενδείκνυνται για παιχνίδια μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Δεν μένουμε όμως σ' αυτά, προχωρούμε παρακάτω προσηλωμένοι στο στόχο μας. Υπάρχει μια βασική παρανόηση στις αντιδράσεις εκτός από τον εγωισμό και την μικροπολιτική. Το ζήτημα της Γενοκτονίας δεν είναι ένα οποιοδήποτε ζήτημα στο οποίο μπορούμε όλοι να έχουμε γνώμη στο επιστημονικό της κομμάτι αλλά απαιτεί εξειδίκευση, γι' αυτό ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν. Εμείς έχουμε χρέος να διευκολύνουμε τη δουλειά των επιστημόνων με τη διοργάνωση αντίστοιχων συνεδρίων. 

- Σκοπεύετε να ενισχύσετε και στο μέλλον αντίστοιχες πρωτοβουλίες;

Αυτό είναι μια αυτονόητη υποχρέωση μας αν θέλουμε να είμαστε πατριώτες με ιστορική μνήμη και και ήδη σχεδιάζουμε ανάλογες εκδηλώσεις σχετικά με το θέμα αυτό.