Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Όταν ένας πρώην υπουργός μιλάει για... Ρωσοπόντιους...

Όταν ένας πρώην υπουργός μιλάει για... Ρωσοπόντιους...
Όταν ένας πρώην υπουργός μιλάει για... Ρωσοπόντιους...

Με έκπληξη αλλά ταυτόχρονα θυμό και απογοήτευση διάβασα το άρθρο ενός πρώην Βουλευτή, Υπουργού και Δημάρχου Πειραιά του Ανδρέα Ανδριανόπουλου ο οποίος με επιλεκτική εμφανώς ματιά σχολίασε τα διαδραματισθέντα στον δύσμοιρο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια. Το e-Pontos.gr δεν είναι αθλητικό site και ούτε πρόκειται να γίνει.

Δεν θα μπορούσε να προσπεράσει όμως τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό με τον τίτλο "Ο Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής" με τον οποίο ο πρώην υπουργός σχολιάζει τον Ιβάν Σαββίδη για όσα έκανε ή δεν έκανε, για όσα είπε ή δεν είπε για την ομάδα της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης.

Ο χαρακτηρισμός αποδόθηκε στην Ελλάδα για να χαρακτηρίσει όλους τους, Ελληνικής καταγωγής, νεοπρόσφυγες που ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα από την δεκαετία του 30', του 60' αλλά και και κυρίως τη δεκαετία του 90'. Τους θεωρούσανε "Ρώσους" έχοντας όμως βαθιά ριζωμένη την δική τους, "Ελληνική" καταγωγή.

Στα παράλια του Καυκάσου, της Κριμαίας αλλά και της Νότιας Σοβιετικής Ένωσης, όπου μετακόμισαν λίγο πριν την έναρξη των εκκαθαρίσεων και της Γενοκτονίας οι Έλληνες του Πόντου.

Εκεί όπου με την αυστηρότητα των κομμουνιστικών καθεστώτων, τους επέβαλλαν υποχρεωτικές αλλαγές επιθέτων, εκμάθηση ρωσικής γλώσσας και αλλαγή ηθών και εθίμων, είτε όταν η κεντρική εξουσία έδινε την οδυνηρή επιλογή στους ποντιακούς πληθυσμούς να διαλέξουν ανάμεσα σε γλώσσα ή θρησκεία, είτε τέλος από τη συνεχή τριβή με τους γηγενείς πληθυσμούς των εδαφών στα οποία ζούσαν, κάποιοι έχασαν την ταυτότητά τους και εξαφανίστηκαν στην απεραντοσύνη της νέας πατρίδας. Οι περισσότεροι όμως, κατόρθωσαν παράλληλα με τη νέα ζωή, να συντηρήσουν στην οικογένειά τους την ποντιακή καταγωγή και παράδοσή τους.

Η Ελληνική κοινωνία άργησε να τους αποδεχτεί και να τους καταλάβει. Ίσως και να μην το έκανε ακόμα αυτό.

Πολλά από αυτά δυστυχώς έχουν γραφτεί και ίσως δεν είναι του παρόντος να τα επαναλάβουμε για ένα όρο αδόκιμο και άστοχο τον οποίο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται με μία φτηνή νεοελλαδίτικη νοοτροπία, μία νοοτροπία της αμάθειας.

Θεόφιλος Κωτσίδης

* Το άρθρο του πρώην υπουργού μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.