Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο (Φωτογραφίες)

Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο (Φωτογραφίες)

Η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τα αποκαλυπτήρια μνημείου που είναι αφιερωμένο για τους 353,000 γενοκτονηθέντες Έλληνες του Πόντου. Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο έντιμος υπουργός εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Στα αποκαλυπτήρια δόθηκε σύντομος χαιρετισμός από τον έντιμο υπουργό εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη και από τον Δήμαρχο Γερίου κ. Αργύρη Αργυρού.

Ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο του ΚΟΚΕΝ κ. Γιάννη Γεωργίου και τέλος δόθηκε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» κ. Θεόδωρο Χατζίδη τονίζοντας ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να θυμίσουμε σε αυτούς που εντέχvως ξεχνάνε το προμελετημένο έγκλημα που διέπραξαν εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε στις 19 Μαΐου τους εθνομάρτυρες του Πόντου. Όμως όσα και να έκαναν, με όσοι μανία και να ενήργησαν, το σχέδιο ολοκληρωτικού αφανισμού εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου έχει αποτύχει, διότι εμείς οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων είμαστε αυτοί που θα διαλαλούμε την πάσα αλήθεια και είμαστε αυτοί που θα στεκόμαστε απέναντι τους ανφωνώντας: «Η Ρωμανία κι αν επέρασε ανθεί και φέρει κι’ άλλο».


Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Αμέσως μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου και Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» με ποίημα, μοιρολόγι και τον Πυρρύχιο χορό «ΣΕΡΡΑ», σε συνεργασία με το σωματείο «Αναγέννηση».

Να αναφερθεί ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας στην εκκλησία Αγίου Μηνά στο Γέρι.