Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Έκτακτο Παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού - Πότε και γιατί θα πραγματοποιηθεί

Έκτακτο Παγκόσμιο συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού - Πότε και γιατί θα πραγματοποιηθεί
Από το τελευταίο έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013 στη Θεσσαλονίκη

Ένα έκτακτο παγκόσμιο συνέδριο θα πραγματοποιήσει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Αυτή τη φορά το μοναδικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η τροποποίηση του παρόντος καταστατικού ενώ το έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016.

Στις αλλαγές οι οποίες αναμένεται να προταθούν από το Δ.Σ. στο έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο θα είναι: η εγγραφή όλων των Ποντιακών Ομοσπονδιών ανά τον κόσμο με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ. Κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα μιας και με το υπάρχον καταστατικό ο φάκελος της αίτησης μίας ομοσπονδίας εισάγεται από το Δ.Σ. στο επόμενο παγκόσμιο συνέδριο για εξέταση και λήψη απόφασης.

Θα υπάρχει η δυνατότητα για εγγραφή των άλλων δύο ομοσπονδιών που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ (πλην της ΠΟΕ που είναι ήδη μέλος στη ΔΙΣΥΠΕ) καθώς και μίας ακόμα Ομοσπονδίας που υπάρχει στην Αυστραλία.

Μία ακόμα αλλαγή που πρόκειται να συζητηθεί είναι η αύξηση των εκλεγμένων μελών του ΔΣ.

Επίσης στην τελευταία συνεδρία της ΔΙΣΥΠΕ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε στο συνέδριο να πάρουν μέρος όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία από όλον τον κόσμο και να στείλουν από έναν εκπρόσωπο, ανεξαρτήτως της δύναμής τους.

Κάτι το οποίο όμως υπάρχει και σαν διάταξη του παρόντος καταστατικού.

Όλα αυτά θα έχουν ως σκοπό να γίνει η προετοιμασία για το επόμενο τακτικό συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για το καλοκαίρι του 2017 στη Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή των ομοσπονδιών και των σωματείων.

Πέρα όμως από τις παραπάνω διοικητικές αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στη ΔΙΣΥΠΕ, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει ένας σοβαρός και ειλικρινής απολογισμός για την υλοποίηση των σκοπών της ίδρυσης της, όπως αυτοί παρουσιάζονται αναλυτικά στο άρθρο 2 του υπάρχοντος καταστατικού το οποίο υπάρχει από το 2007. Δεν έχει επιτευχθεί ούτε ένας στόχος!

Καλές λοιπόν οι δηλώσεις και τα ευχολόγια για "ενότητα" στον Ποντιακό χώρο, που τελευταία ακούγονται όλο και περισσότερο. Ποια "ενότητα" όμως; Την διοικητική ή την ουσιαστική ενότητα με σκοπό την επίτευξη των στόχων που κάθε φορά θέτουμε;

Ο Ποντιακός χώρος δεν στερείται καμίας "ενότητας". Στερείται από διάλογο, μεθοδικότητα, υλοποίηση όλων των προτάσεων και ιδεών που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί. Θα πρέπει να πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε και να ψάχνουμε τον "εχθρό" έξω από την πόρτα μας. Να ρίχνουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι και ας τα βρουν οι επόμενοι. Εμείς θα έχουμε κάνει τουλάχιστον την προσπάθεια μας.

Η επιτυχία στους στόχους μας έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Και σε αυτά το ταμείον είναι μείον!

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ένας έντιμος, ειλικρινής και κριτικός διάλογος στον Ποντιακό χώρο. Με έναν και μόνο σκοπό: την επανεκκίνηση του.

ΥΓ 1: Ο τριτοβάθμιος (εύχομαι να μην καταφέρουμε να φτιάξουμε και τεταρτοβάθμιο Ποντιακό χώρο στο υπόλοιπο γαλαξιακό σύστημα) τι έργο έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα;

Και αναφέρομαι τόσο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού όσο και στη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων. Ελπίζω, αν ποτέ μπει κανείς στον κόπο να απαντήσει σοβαρά, να μην αραδιάσει τα πάμπολλα δελτία τύπου που έχουν βγει και το μελάνι που ξοδεύτηκε.

Η "ενότητα" λοιπόν που τόσο επιζητούμε (γιατί άραγε;) δεν θα έρθει διοικητικά. Η ουσιαστική "ενότητα" θα έρθει όταν θα ξεκινήσουμε σε πρώτη φάση να δουλεύουμε και κατόπιν να υλοποιούμε έναν έναν τους πολλούς στόχους που έχουμε βάλει.

Ως τότε, όσα συνέδρια και να κάνουμε, απλά θα αφήνουμε το χρόνο να περνάει...

Θεόφιλος Κωτσίδης