Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας έγιναν στον Ωρωπό

Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας έγιναν στον Ωρωπό
Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας έγιναν στον Ωρωπό

Γράφει η Εριέλλα Χρυσού

Ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού «Εύξεινος Πόντος» διοργάνωσε εκδήλωση για τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας, το οποίο κτίστηκε με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Μαρτίνου. Ακολούθησε γλέντι με χορούς παραδοσιακούς από τον Πόντο και την Κρήτη που παρουσίασαν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, ενώ ρώσικο συγκρότημα παρουσίασε τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τη Ρωσία.

Στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr που κάλυψε την εκδήλωση, μίλησε ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, ο οποίος τόνισε πως οι μνήμες πρέπει να μένουν ζωντανές τόσο για τις σημερινές γενιές όσο και για αυτές που θα ακολουθήσουν και πως κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει τις «αλησμόνητες πατρίδες».

Ο Δήμαρχος του δήμου Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης τόνισε πως χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό και τελικά έγινε χάρει στην επιμονή του συλλόγου Ποντίων και του προέδρου του Πολυχρόνη Λεμονίδη και φυσικά στην προσφορά της οικογένειας Μαρτίνου.

Ο φίλος του συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Σπύρος Παπαιωάννου, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, εξέφρασε τη συγκίνησή του, εξηγώντας πως είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε για τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας στην Ελλάδα και τονίζοντας πως «όλος ο Ελληνισμός χρειάζεται τέτοιες εκδηλώσεις διότι δημιουργούν ομοψυχία και ανεβάζουν το ηθικό, κάτι που το έχουμε ανάγκη».

Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων «Εύξεινος Πόντος» Πολυχρόνης Λεμονίδης δήλωσε πως «με αγώνες, με δουλειά και με πολύ κόπο γίνονται όλα», ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη δημιουργία του παρεκκλησίου και τόνισε πως ο κόσμος έχει σταθεί δίπλα στο σύλλογο σε κάθε έργο του.



Πηγή: NSTV