Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Β' Ευγένεια 2017 ''Τραπεζούς - Η πόλις του Αγίου Ευγενίου''

Β' Ευγένεια 2017 ''Τραπεζούς - Η πόλις του Αγίου Ευγενίου''
Β' Ευγένεια 2017 ''Τραπεζούς - Η πόλις του Αγίου Ευγενίου''

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” παρουσιάστηκε το μουσικό δρώμενο “Τραπεζούς – Η πόλις του Αγίου Ευγενίου”.

Η πόλη της Καλαμαριάς κυριολεκτικά σείστηκε από τα νταούλια και τις ποντιακές λύρες. Πενήντα μαθητές από το Μουσικό Γυμνάσιο Γιαννιτσών έπαιξαν λύρες και νταούλια και τραγούδησαν για τον Άγιο Ευγένιο προστάτη των πόλεων Τραπεζούντας και Καλαμαριάς.

Συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών, μαθητές από το Ωδείο Τούμπας Κωνσταντίνος Ματσίγκος υπό τη διεύθυνση του κ. Αλεξίου Στεφανίδη και το χορευτικό της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς.


Με τους ήχους του Πόντου και την αφήγηση της κας Θωμαΐδος Κιζιρίδου το κοινό ταξίδεψε στην Τραπεζούντα την εποχή του Αγίου Ευγενίου και παράλληλα συνόδευσε με πολλή συγκίνηση τον ξεριζωμένο ποντιακό ελληνισμό στο ταξίδι του για την Ελλάδα.

Συγκίνηση, θλίψη αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ενέπνευσε και ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση προσφέροντας σε όλους τους μαθητές το μετάλλιο του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου ως ενθύμιο για τη συμμετοχή τους.


Τα Β' Ευγένεια 2017 που αποτελούν πλέον θεσμό για την Καλαμαριά συνεχίζονται κανονικά με αποκορύφωμα την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 21 Ιανουαρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πηγή: Romfea