Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Οι Μωμό’εροι ξεσήκωσαν και φέτος τη Γερμανία (Φωτο - Video)

Οι Μωμό’εροι ξεσήκωσαν και φέτος τη Γερμανία (Φωτο - Video)

Ξημερώματα Σαββάτου, 7 Ιανουαρίου 2017, ημέρα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Βαπτιστή, το θερμόμετρο έγραφε -15. Το μεσημέρι η θερμοκρασία ανέβηκε στους -8 βαθμούς... από τις πιο κρύες μέρες του μέχρι τώρα χειμώνα στη Γερμανία.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω πτόησε τους περίπου 300 παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στη φετινή αναβίωση του ευετηριακού δρώμενου των Μωμό'ερων. Κάτι που έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά, την περίοδο του Δωδεκαήμερου, μια και πέρυσι τέτοιο καιρό ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες", εγκαινιάζοντας το επετειακό έτος για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, ξεκίνησα την αναβίωση του δρώμενου.

Οι Μωμό'εροι αγαπήθηκαν από την τοπική κοινωνία. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ιστορικό κέντρο, εκτός των αδελφών σωματείων του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης, παρευρέθηκαν μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Aschaffenburg και Περιχώρων, του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Offenbach και Περιχώρων (οι οποίοι ταξίδεψαν με λεωφορείο), μέλη των συλλόγων Ludwigshafen, Mannheim αλλά και Düsseldorf, Köln.

"Οφέτος και τα καλάντα εποίκαμ' Μωμο'έρια". Μεσημέρι Σαββάτου και στην πλατεία του δημαρχείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τον κόσμο, δίνοντας μια σύντομη περιγραφή του εθίμου καί κάνοντας  παράλληλα αναφορά στο ιστορικό γεγονός για την ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, στις 30 Νοεμβρίου 2016.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος της πόλης Waiblingen κ. Andreas Hesky κι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) κ. Ανέστης Οσιπίδης. Στην συνέχεια λόγο πήρε ο αρχηγός Μωμό'ερος, κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, ο οποίος ευχήθηκε για τη νέα χρονιά και κήρυξε την έναρξη του εθίμου.

Αρς! Με το παράγγελμα αυτό, τo ιστορικό κέντρο και τα στενά της πόλης γέμισαν με χαμογελαστούς, κεφάτους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα στο τσουχτερό κρύο ακολουθούσαν τους δώδεκα "ιερείς" και τη θεατρική ομάδα από σπίτι σε σπίτι. Κατηφορίζοντας την οδό Kurze Straße, υπό τον ήχο του αγγείου και τους χτύπους του νταουλιού, οι Μωμό'εροι επισκέφτηκαν φίλους, σατιρίζοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας με μέλη του συλλόγου, οι οποίοι υποδεχόντουσαν το πλήθος με διάφορα εδέσματα και κεράσματα. Ανηφορίζοντας την οδό Lange Straße κατέληξαν μπροστά στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι "Αργοναύτες" ευχαριστούν τον Κώστα Αλεξανδρίδη, ο οποίος στήριξε και συντόνισε και φέτος την προσπάθειά, τον Πάτερ της ενορίας για την παραχώρηση του χώρου του πνευματικού κέντρου, τον Νίκο Κεντερίδη, που τελευταία στιγμή ανταποκρίθηκε θετικά να συμμετέχει στη θεατρική ομάδα, όλους τους συμμετέχοντες, όλα τα σπιτικά που τους υποδέχτηκαν με νόστιμα κεράσματα και τον κόσμο που ήταν κοντά. Την φετινή αναβίωση του εθίμου την αφιέρωσαν στο Σίμο Κυριακίδη.

"Εξέβαμεν ας σην κακοχρονίαν κι εσέβαμεν 'ς σην καλοχρονίαν." Πάντα και του χρόνου και κάθε χρόνο και καλύτερα!