Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Οι "Μωμό' εροι" τιμήθηκαν με κάθε επισημότητα από το Υπ. Πολιτισμού (Φωτο)

Οι "Μωμό' εροι" τιμήθηκαν με κάθε επισημότητα από το Υπ. Πολιτισμού
Οι "Μωμό' εροι" τιμήθηκαν με κάθε επισημότητα από το Υπ. Πολιτισμού
Την τιμητική τους είχαν, με κάθε επισημότητα πλέον οι Μωμό'εροι, αφού την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 το Υπουργείο Πολιτισμού τίμησε στα πρόσωπα των δύο, Ποντιακής καταγωγής δημάρχων της περιοχής, Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη και Εορδαίας, Σάββα Ζαμανίδη τόσο τους οκτώ ποντιακούς συλλόγους της ΠΕ Κοζάνης που αναβιώνουν το δρώμενο των Μωμό'ερων το οποίο έχει ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO όσο και τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Δ.Π.Κ. "Οι Μωμόγεροι" και της λαογράφου Μυροφόρας Ευσταθιάδου.

Το e-Pontos.gr βρέθηκε στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Υπ. Πολιτισμού, όπου το παρών έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου η όποια και παρέδωσε στους τρεις συντελεστές, το πιστοποιητικό εγγραφής του δρώμενου των Μωμό'ερων στην Unesco.

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε την ιδιαίτερη χαρά της για αυτή τη στιγμή. Αναφέρθηκε στην εμπειρία της και τα μέρη που επισκέφθηκε μέσα από της δουλειά της σε όλη την Ελλάδα παρακολουθώντας όλα τα δρώμενα, συμπεριλαμβανομένων και των Μωμό'ερων. Τόνισε πως όλα αυτά τα δρώμενα δεν είναι μία απλή αναπαράσταση αλλά μέρος της ταυτότητας και της ψυχής, μέρος της συνέχειας των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα. Εμπνέουν νεότερους δημιουργούς και είναι κομμάτι μιας συνέχειας ενός πολιτισμού που είναι αδιάσπαστος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, τόνισε την συγκίνηση που νιώθει για αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή για την περιοχή της Κοζάνης αλλά και για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Ένα έθιμο που το έχει ζήσει όχι μόνο ως δήμαρχος αλλά και ως άνθρωπος που ακολουθεί λαϊκά δρώμενα και κυρίως ένα δρώμενο που ανάγεται και στο δικό του ιστορικό παρελθόν. Τα δρώμενα αυτά είναι ένα στοιχείο της ταυτότητας, ένα στοιχείο της συνοχής. Σήμερα είναι η μέρα των Μωμό'ερων, των οκτώ χωριών αλλά κυρίως όλων των ανθρώπων που συμμετείχε τα τελευταία εκατό χρόνια σε αυτό το δρώμενο. Ευχαρίστησε δε τον Κ. Αλεξανδρίδη και την Μ. Ευσταθιάδου γιατί ανέδειξαν ένα κρυμμένο θησαυρό με εμφατικό τρόπο αλλά και όλα τα στελέχη του Υπ. Πολιτισμού που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια.


Ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης από την δική του πλευρά ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού για την προσπάθεια ανάδειξης του δρώμενου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους παλαιότερους για την δουλειά, τον κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλαν για την αναβίωση του δρώμενου την περίοδο του δωδεκαήμερου. Ακόμα και την περίοδο της Τουρκοκρατίας το έθιμο τελούνταν και μαζί με την Ορθοδοξία το Έθνος μας έμεινε ζωντανό.

Τέλος ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του, ονομαστικά όλους τους συντελεστές και τόνισε ότι για να αντιληφθεί κανείς το πόσο σημαντικό είναι αυτό το δρώμενο για τους Πόντιους αρκεί να σκεφθεί τον τρόπο που επιβίωσε ανάμεσα στις τρεις μεγάλες Χριστιανικές γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα). Επιβίωσε ένα έθιμο το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των προγόνων μας που ακόμα και όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές μας εστίες, αναβίωσαν το δρώμενο στη νέα τους πατρίδα.

Το εθιμικό δρώμενο τελείται από τους Ποντιακούς Συλλόγους Τετραλόφου, Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου, Αλωνακίων, Σκήτης, Πρωτοχωρίου, Κομνηνών, Ασβεστόπετρας και Καρυοχωρίου, το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, από τους κατοίκους των χωριών, από την ημέρα που εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, το 1923. Το φάκελο υποψηφιότητας επιμελήθηκε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και με την ενεργό συμμετοχή των οκτώ χωριών της Κοζάνης και της λαογράφου Μυροφόρας Ευσταθιάδου.

Σχετικά θέματα