Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Ε.Π.Μ. θα βρεθεί η ΕΠΟΝΑ

Στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Ε.Π.Μ. θα βρεθεί η ΕΠΟΝΑ
Στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Ε.Π.Μ. θα βρεθεί η ΕΠΟΝΑ

Το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών θα επισκεφθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στις 6:00 μ.μ. η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

Το μουσείο το οποίο βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη (Αγνώστων Μαρτύρων 73) περιλαμβάνει κειμήλια, αντικείμενα και περίπου 600 παλιές φωτογραφίες.

Το Μουσείο του Ελληνισμού του Πόντου απευθύνεται σε εκείνους που γνωρίζουν τον Πόντο, αλλά και σε εκείνους που θέλουν να μάθουν για του Ποντίους και τον τόπο τους. Φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο, την ιστορία, τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και τη σχέση του Ποντιακού Ελληνισμού με την ελληνική εθνική παράδοση.

Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε 6 ευρύτερες ενότητες :

Η 1η πραγματεύεται την ιστορία της περιοχής του Πόντου από την αρχαιότητα και μέχρι τον 19. αι., με έμφαση στην στρατηγική εμπορική θέση της περιοχής, πάνω στους δρόμους των καραβανιών, και στην ακμαία παραγωγή των μεταλλείων του Πόντου.

Η 2η ενότητα παρουσιάζει το σημαντικότατο ρόλο της εκκλησίας στον Πόντο. Τους σημαντικούς κληρικούς και πατέρες της Εκκλησίας που κατάγονταν ή έδρασαν στον Πόντο και στις μεγάλες βυζαντινές μονές, που περιέθαλψαν και στήριξαν το ελληνικό στοιχείο και καλλιέργησαν τον ελληνικό πολιτισμό στις ψυχές των Ποντίων.

Η 3η ευρύτερη ενότητα αφορά στις ποντιακές παραδόσεις, εκφρασμένες στη μουσική, το χορό, τις τοπικές ενδυμασίες, τα έθιμα, την αρχιτεκτονική και την εσωτερική λειτουργία των σπιτιών, τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων και τη συνήθεια του λουτρού.

Ακολουθεί η 4η ενότητα, που παρουσιάζει τις δραστικές αλλαγές που συνέβησαν στις αστικές κυρίως περιοχές του Πόντου, μετά τα μέσα του 19. αι., με το άνοιγμα της Μαύρης Θάλασσας και τις μεταρρυθμίσεις στο πολίτευμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλαγές που οδήγησαν τις ελληνικές κοινότητες του Πόντου σε μια χωρίς προηγούμενο πνευματική αναγέννηση, πολιτιστική και κοινωνική ακμή.

Τέλος, παρουσιάζεται η ενότητα της δραματικής ιστορίας των αρχών του 20. αι., με το κίνημα των Νεότουρκων, σε συνδυασμό με τα επεισόδια του Α’ παγκόσμιου πολέμου, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό του 1/3 του ποντιακού πληθυσμού και τον τραγικό οριστικό ξεριζωμό όσων απέμειναν από τα πάτρια εδάφη.

Το μουσείο ολοκληρώνεται με την αισιόδοξη ενότητα που αφορά στην εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα και στην ένταξη και προκοπή τους στην καινούρια πατρίδα.

Ιδιαίτερη εμβόλιμη ενότητα έχει αφιερωθεί στους Ποντίους της Ρωσίας και στο χρονικό της εγκατάστασής τους στις περιοχές γύρω από τον Εύξεινο Πόντο και αργότερα στα βάθη της Σοβιετικής Ένωσης. Θέμα άκρως εκπαιδευτικό και επίκαιρο στις μέρες μας, που έχουμε την ατυχία να παρακολουθούμε μια διαφορετική αυτή τη φορά προσφυγιά, που δεν παύει να ξυπνά τις μνήμες που ζήσαμε στις ιστορίες των παππούδων μας.