Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θεοδόση Κυριακίδη στους "Αργοναύτες - Κομνηνούς

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θεοδόση Κυριακίδη στους "Αργοναύτες - Κομνηνούς
Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θεοδόση Κυριακίδη στους "Αργοναύτες - Κομνηνούς

Την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θεοδόση Κυριακή με τίτλο «Συμβολή στην Έρευνα της Γενοκτονίας του Ελληνορθόδοξου Πληθυσμού και της Αντιχριστιανικής Πολιτικής στον Πόντο» παρουσίασαν οι "Αργοναύται - Κομνηνοί" το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου.

Για το βιβλίο μίλησαν, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης, JCD DES en droit international des droits de l'homme Μaster in Peace Building Management, Μέλος International Association of Genocide Scholars και ο συγγραφέας Θεοδόσιος Αρ. Κυριακίδης, Θεολόγος – Δρ. Νεότερης Ιστορίας, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Γενοκτονία.

Στις τοποθετήσεις τους και οι τρεις ομιλητές τόνισαν ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, αποτελεί μια όχι ιδιαίτερα γνωστή περίπτωση γενοκτονίας για την επιστημονική κοινότητα (...) Η μεγάλη αυτή τραγωδία που βίωσαν οι Έλληνες αποτυπώθηκε αρχικά σε διηγήματα, βιογραφίες, ημερολογιακές αφηγήσεις, οικογενειακές ιστορίες. Πολύ αργότερα απασχόλησε ορισμένους μελετητές».

Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, καθηγητής Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Αυστρίας και της Γερμανίας, τη δεκαετία του ’60. Την έρευνα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ενεπεκίδη, προσπάθησαν να εμποδίσουν τότε οι Έλληνες πολιτικοί Ευάγγελος Αβέρωφ και Παναγιώτης Πιπινέλης.

Επίσης είναι ευρέως γνωστό και παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι κατά τα τελευταία έτη της οθωμανικής αυτοκρατορίας συντελέστηκε μια σειρά από εγκλήματα κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, τα οποία είχαν ως στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψή τους από τα εδάφη τους: «...Με άλλα λόγια, οι εθνότητες που ζούσαν στην επικράτειά του είτε θα μεταστρέφονταν είτε θα εκτοπίζονταν ή, τέλος, θα εξολοθρεύονταν. Το σχέδιο λοιπόν της ομογενοποίησης δεν αφορούσε μόνο την εξολόθρευση των Αρμενίων ή μόνο την εξολόθρευση των Ελλήνων, αλλά όλων των χριστιανικών πληθυσμών και όχι μόνο, αφού εξολοθρεύθηκαν και μουσουλμανικά, μη τουρκικά έθνη».