Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Θ. Κυριακίδης: Η ΠΟΕ πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι μια δημοκρατική Ομοσπονδία


Θ. Κυριακίδης: Η ΠΟΕ πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι μια δημοκρατική Ομοσπονδία
Θ. Κυριακίδης: Η ΠΟΕ πρώτα απ’ όλα πρέπει να είναι μια δημοκρατική Ομοσπονδία

του Θεοδόση Κυριακίδη

Υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο που κινδυνεύει να καταστεί πια οντολογικό. Καταρχήν η απουσία πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων και κατά δεύτερον οι ολοκληρωτικές και αντιδημοκρατικές, εν κρυπτώ, πρακτικές της εκάστοτε πλειοψηφίας. Η στάση μας υπήρξε από την αρχή και παραμένει ακηδεμόνευτη. Η δε παραίτηση μας αποτελεί ύψιστη πολιτική πράξη για την οποία όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την δημοκρατία και όχι για την διατήρηση της παράγκας και της συντεχνίας, θα πρέπει να μας ευγνωμονεί.

Ξανασημειώνω, όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για μια υγιή και δημοκρατική ομοσπονδία. Καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο του πολιτικού λόγου στις αντιδράσεις των προσκείμενων στην πλειοψηφία στελεχών του χώρου. Ουσιαστικά συνεχίζεται η προεκλογική δημαγωγία: «Επαγγελματίες πόντιοι», «πουλημένοι» και ούτω καθεξής. Συνεχίζεται ο διαχωρισμός σε καλούς και κακούς Ποντίους, με όσους βέβαια διαφωνούν μαζί τους, σχεδόν αυτοδίκαια να εντάσσονται στην κατηγορία των κακών. Ούτε μια κουβέντα για την ουσία και το πολιτικό διακύβευμα. Αν τέτοιον «πολιτικό» λόγο επιθυμεί η πλειοψηφία, ας τον έχει.

Εμείς υπήρξαμε και θα παραμείνουμε μια ανεξάρτητη δημοκρατική φωνή, με πολιτικό λόγο, κριτική σκέψη και όραμα. Όταν δεν σου δίνεται η δυνατότητα να συνδιαμορφώσεις την πολιτική πορεία της Ομοσπονδίας, όταν λοιδορείσαι επανειλημμένως, όταν εν κρυπτώ, αντικαταστατικά και ανήθικα σου φορτώνονται δράσεις στις οποίες δεν κλήθηκες να ψηφίσεις, τότε ο μόνος δρόμος είναι η προφητική καταγγελία. Προφητική διότι στην μακρά διάρκεια είμαι πεπεισμένος ότι αυτή μας η πράξη θα αποτελεί παράδειγμα αντίστασης σε μια πορεία ξεπεσμού που διαρκεί χρόνια τώρα. Οι προηγούμενες παραιτήσεις ιστορικών στελεχών της Ομοσπονδίας αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για το παραπάνω.

Προσκαλώ και από το βήμα αυτό τα σωματεία που μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους να μην αποχωρίσουν από την Ομοσπονδία, όπως άλλωστε θα πράξουμε και εμείς με τα δικά μας σωματεία, αλλά να παραμείνουν και να αγωνιστούν μέσα στις γενικές συνελεύσεις και στις επόμενες εκλογές να σπάσουν το απόστημα της καθεστωτικής νοοτροπίας που έχει δημιουργηθεί. Συμφωνώ και εγώ ότι η ΠΟΕ πρέπει να είναι μια δυνατή Ομοσπονδία, πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να είναι μια δημοκρατική Ομοσπονδία. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας ο καθένας από το δικό του μετερίζι και από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας και θα παραμείνουμε στις επάλξεις του αγώνα έως ότου επέλθει η κάθαρση και φυσικά η ιστορική δικαίωση που είναι και ο απώτατος στόχος.