Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

100 χρονών, γεννημένη στον Πόντο, κατέθεσε στεφάνι για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

100 χρονών, γεννημένη στον Πόντο, κατέθεσε στεφάνι για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
100 χρονών, γεννημένη στον Πόντο, κατέθεσε στεφάνι για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, την Κυριακή το πρωί 21 Μαΐου 2017 τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, όπου εκφωνήθηκε και ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Αντιδήμαρχο οικονομικών του Δήμου Καβάλας Ηλία Καλανταρίδη. Ο κ. Καλανταρίδης αναφερθείς στην προσφυγιά του ποντιακού στοιχείου και στις αφίξεις Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα, είπε ότι εκείνα τα χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις οι Πόντιοι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν από τους Έλληνες πολίτες ρατσιστικά.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11.30 το πρωί στο μνημείο «Ο Ακρίτας του Πόντου», κοντά στο δικαστικό μέγαρο. Η προσέλευση του κοινού σε σχέση με προηγούμενες ίδιες εκδηλώσεις ήταν περιορισμένη. Στην κατάθεση στεφάνων ξεχώρισε αυτή, από γυναίκα 100 ετών σήμερα, η οποία ήρθε στην περιοχή, σε ηλικία πέντε ετών από τον Πόντο. Εκπροσώπησε με το στεφάνι που κατάθεσε τον Όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας.

Τις εκδηλώσεις της Κυριακής παρακολούθησαν οι βουλευτές Εμμανουηλίδης, Παπαφιλίππου,  Ν. Παναγιωτόπουλος, η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κ. Αντωνιάδης.

Στην εκδήλωση, στο άγαλμα του Ακρίτα του Πόντου, ήταν και κατέθεσαν στεφάνι, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., όλοι ποντιακοί σύλλογοι. Ήταν επίσης η Συμπαράταξη Πολιτών με το Νίκο Μουρτασάγα, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γραμμένος κ.α. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που κατέθεσαν στεφάνι και ο Σάββας Λαζαρίδης, για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΟΚ.

Πηγή: Πρωϊνή