Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

«Η συμβολή των συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς»

«Η συμβολή των συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς»
«Η συμβολή των συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς»

Στην Πτολεμαΐδα θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή των συλλόγων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς», από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 στο Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Πτολεμαΐδας.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Σύλλογο Μικρασιατών Πτολεμαΐδας "Η Μικρά Ασία" και το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που ξεχωρίζουν είναι της Δρ Λαογραφίας, Μυροφόρας Ευσταθιάδου με θέμα: «Τουρισμός της νοσταλγίας: Ταξίδια Ποντιακών συλλόγων στην ιστορική πατρίδα των προγόνων».

Η παρούσα εισήγηση εστιάζει στα ταξίδια που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια από τους ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας προς τους τόπους καταγωγής των προγόνων τους στον Πόντο. Τα ταξίδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός τουρισμού της νοσταλγίας. Τα ερωτήματα της παρούσας ανακοίνωσης περιστρέφονται γύρω από το ρόλο των συλλόγων στην οργάνωση αυτών των ταξιδιών, στη διαμόρφωση του προγράμματος των επισκέψεων με βάση τις αναζητήσεις των μελών τους, που συνδέονται με την ανάγκη γνωριμίας τους με τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους και ταυτοποίησης των οικογενειακών αφηγήσεων με την υλικότητα του παροντικού Πόντου. Η εισήγηση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα με συμμετοχική παρατήρηση και σε ημικατευθυνόμενες συνεντεύξεις με μέλη των συλλόγων που διοργανώνουν και συμμετέχουν στις εκδρομές, καθώς και με ταξιδιωτικούς πράκτορες που προσαρμόζουν το πρόγραμμα των επισκέψεων στις ιδιαίτερες αυτές αναζητήσεις των ταξιδιωτών.
 

Σχετικά θέματα

Μυροφόρα Ευσταθιάδου: Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του Πόντου

- Μυροφόρα Ευσταθιάδου: Η διατήρηση και η συνέχεια της παράδοσης του Πόντου