Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Hμερίδα για την ημέρα μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών στην Παλαιά Βουλή

Hμερίδα για την ημέρα μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών στην Παλαιά Βουλή
Hμερίδα για την ημέρα μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών στην Παλαιά Βουλή

Ημερίδα με θέμα «Όχι άλλες Γενοκτονίες» διοργανώνει το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στις 17.00 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, με την ευκαιρία του ορισμού της 9ης Δεκεμβρίου, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός θα μιλήσει για την «συμβολή του Ραφαέλ Λέμκιν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας», ο ασσυριακής καταγωγής καθηγητής ιστορίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας κ. Joseph Zaya θα μιλήσει «Για μια νέα στρατηγική στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας», ο καθηγητής φιλοσοφίας IESA (Παρίσι), συγγραφέας και εικαστικός κ. Δημοσθένης Δαββέτας, θα αναφερθεί στη «Γενοκτονία και Μνημείο – Εξαφάνιση και Χρόνος» και ο εκδότης και συγγραφέας, κ. Γιώργος Καραμπελιάς, θα περάσει «Από το έγκλημα της Γενοκτονίας, στη Γενοκτονία της μνήμης».

Θα ακολουθήσει συζήτηση και θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της ημερίδας. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος και διεθνολόγος κ. Δημήτρης Απόκης.

Το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών συγκροτείται από στελέχη των οργανώσεων (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Αρμενική Εθνική Επιτροπή, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων) που εκπροσωπούν τους χριστιανικούς λαούς της Ανατολής που υπέστησαν το έγκλημα της Γενοκτονίας στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ίδιο θύτη.

Τα μέλη του Δικτύου υπενθυμίζουν ότι «το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν αφορά μόνο εκείνους που το υπέστησαν, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Συνεπώς ο αγώνας για την αναγνώριση μιας Γενοκτονίας είναι ο υπέρτατος αγώνας, αγώνας για την αποτροπή των επόμενων Γενοκτονιών, αγώνας για την κατοχύρωση του θεμελιώδους δικαιώματος της ανθρωπότητας, του δικαιώματος στη ζωή». Για αυτό το λόγο καλούν όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας αυτής.

«Ο χρόνος δε της πραγματοποίησής της, λίγες ημέρες πριν την έλευση του 2019, έτους κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τις σημαντικές προτάσεις και ιδέες που αναμένεται να κατατεθούν, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία σε αυτή» καταλήγουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωση τους.