Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Μωμογεροεκδηλώσεις - Εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 25-0

Μωμογεροεκδηλώσεις - Εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 25-0
Μωμογεροεκδηλώσεις - Εκδηλώσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 25-0

Μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε ο ομ. καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Με αφορμή τη νέα χρονιά και τις όποιες εκδηλώσεις γίνουν για τα 100χρονα από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρεται στις δράσεις που (ΔΕΝ) ξεκίνησαν να γίνονται για το συγκεκριμένο θέμα!

Αναφέρει λοιπόν σχετικά:

Για να μην παρεξηγηθώ, σέβομαι απόλυτα το παραδοσιακό έθιμο των Μωμογέρων της πατρίδας μας και χάρηκα για την δικαίωση του αγώνα των Αλεξανδρίδη- Ευσταθιάδου από την Ουνέσκο.

Ωστόσο με πληγώνει που όλα σχεδόν τα ποντιακά σωματεία φέτος, που είναι τα εκατοντάχρονα του αγώνα της διεκδίκησης της Γενοκτονίας και της ηθικής αποκατάστασης της ιστορίας μας, δραστηριοποιούνται μόνο με το έθιμο αυτό και τους ετήσιους χορούς πίτας. Οι Αρμένιοι το 2015 για τα δικά τους εκατοντάχρονα από την πρώτη ημέρα του Γενάρη ανέδειξαν όχι μόνο στην χώρα τους, αλλά και σε όλο τον πλανήτη με πολλές καθημερινά εκδηλώσεις το έγκλημα της Γενοκτονίας. Γι αυτό και είχαν ουσιαστικές επιτυχίες. Έχουν όμως και ένα κράτος αντικεμαλικό και αντιφοβικό.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έρημο και απρόσωπο δεν απέχει μόνο συνειδητά από κάθε διεκδικητική δραστηριότητα, αλλά και εμποδίζει την ενότητα των ποντιακών σωματείων, με την Κρεόντια δύναμη του, αποδυναμώνοντας τα ακόμη και στο θέμα της κοινής εκδήλωσης της 19ης Μαΐου. Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχουμε εμείς, άβουλα όργανα των κομματικών και ποδοσφαιρικών παρατάξεων.

Παραμονή των Φώτων σήμερα. Ας θυμηθούμε και ένα άλλο έθιμο της πατρίδας, που ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς μας, «το Λημόνεμαν», το μνημόσυνο των αγαπημένων μας προσώπων, ένα λαϊκό δρώμενο από την αρχαιότητα. Είναι η μοναδική νύχτα που οι νεκροί ανεβαίνουν πάνω στη γη και απαιτούν:

«Τα Φώτα θέλω το κερί’ μ και τη Ψυχού κοκκία
Και τη Μεγάλ Παρασκευή έναν μαντήλιν δάκρε».

Μήπως είναι καιρός να κάνουμε το «Λημόνεμαν» των 353000 νεκρών μας; Για το έθιμο αυτό σας προτρέπω να διαβάσετε τα άρθρα της Γιώτας Ιωακειμίδου και της Βασιλικής Τσανακτσίδου στο FB. Καλή Χρονιά.