Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Κων/νος Φωτιάδης: «Μεγάλη Παρασκευή» των Ελλήνων η 19η Μαΐου

Κων/νος Φωτιάδης: «Μεγάλη Παρασκευή» των Ελλήνων η 19η Μαΐου
Κων/νος Φωτιάδης: «Μεγάλη Παρασκευή» των Ελλήνων η 19η Μαΐου 

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαρτίου 2019 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. 

Η ομιλία του κ. Φωτιάδη ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτική. Χωρίς περιστροφές κι γενικότητες, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης μίλησε για πρόσωπα και πράγματα, αναφέροντας ονόματα και τον ρόλο που έπαιξαν συγκεκριμένοι πολιτικοί, όπως και για επιλογές του Ελληνικού κράτους που αποδείχτηκαν καταστροφικές.

Ο κ. Φωτιάδης μίλησε για μια «φοβική» Ελληνική στάση στο ζήτημα της Γενοκτονίας.

Στην πάνω από μια ώρα ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο των Αβέρωφ και Πιπινέλη για την ανάσχεση των ερευνών της εποχής, αλλά και τον ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός εξωτερικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου με αποκορύφωμα την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με συνέπεια την πλήρη μεταστροφή της στάσης της επαναστατικής Ρωσίας έναντι των εκεί Ελλήνων.

Κων/νος Φωτιάδης: «Μεγάλη Παρασκευή» των Ελλήνων η 19η Μαΐου

Ο κ. Φωτιάδης παρουσίασε και διάβασε μια σειρά αποκαλυπτικά έγγραφα για το ρόλο των λεγόμενων «μεγάλων δυνάμεων» της Ευρώπης, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύγχρονη πρόοδο του ζητήματος και την πορεία αξιοποίησης εγγράφων και ντοκουμέντων, μια πορεία που ανακόπηκε από τη στιγμή που ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας ο Κώστας Σημίτης.

Αναφερόμενος στη μνήμη της Γενοκτονίας, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να τιμάται σαν «Μεγάλη Παρασκευή», όχι μόνο των Ποντίων, αλλά όλης της Ελλάδας, πρέπει να αποδίδεται η τιμή μνήμης που της αρμόζει και με αυτό τον τρόπο να αποτελέσει καθολικό αίτημα η αναγνώρισή της.

Τον ομιλητή προλόγισαν ο εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, ο Λευτέρης Χαιριστανίδης και ο Κώστας Ανθόπουλος.


 Πηγή: Verianet