Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Διάλεξη του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη σήμερα για το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στον Πόντο

Διάλεξη του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη σήμερα για το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στον Πόντο
Διάλεξη του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη σήμερα για το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στον Πόντο

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ποντίων και το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης αφιερώνει κύκλο μαθημάτων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Παύλου Μελά στην ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού με τίτλο «Μνήμη μου σε λένε Πόντο».

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 στις 7 το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», θα πραγματοποιηθεί εισήγηση του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, Καθηγητή στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. με θέμα «Διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των Μ. Δυνάμεων στον Πόντο (τέλη 18ου-αρχές 20ου αιώνα). Οι επιπτώσεις στον Ελληνισμό.»

Οι μεγάλες δυνάμεις στον Πόντο

Η οικονομία στην περιοχή του Πόντου στη νεότερη ιστορία, εν προκειμένω στη διάρκεια του 19ου - αρχές 20ού αιώνα, δεν έχει δυστυχώς μέχρι σήμερα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης στην ελληνική βιβλιογραφία. Αντίθετα, στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία συναντάμε σημαντικές εργασίες, κυρίως άρθρα Τούρκων ιστορικών, όπως του Üner Turgay αλλά και νεότερων λ.χ. του Ism. Demircioğlou και του Öz. Yιlmaz, που αφορούν αποκλειστικά στη γεωγραφική περιοχή του Πόντου, καθώς φυσικά και μελέτες που αναφέρονται γενικότερα στην οικονομική ιστορία τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυριότερες από τις οποίες είναι φυσικά του Ch. Issawi και των H. Inalcik-D. Quataert.

Στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Πόντου, ιδιαίτερα της Τραπεζούντας, καθοριστική σημασία είχε η παρουσία των Ευρωπαίων.

Η πληθωρική παρουσία των ξένων στην περιοχή του Πόντου, οι οικονομικοί και πολιτικοί τους ανταγωνισμοί, η παραπαίουσα κεντρική διοίκηση, η σταδιακή ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας των χριστιανών υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο αναδυόμενος τουρκικός εθνικισμός προοιώνισαν τις ανατροπές που τελικά επήλθαν στις αρχές του 20ού αιώνα και απέβησαν καθοριστικές για την τύχη του Ελληνισμού.