Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η παράσταση "19η Μαΐου" επιστρέφει στο Σύνταγμα

Η παράσταση "19η Μαΐου" επιστρέφει στο Σύνταγμα
Η παράσταση "19η Μαΐου" επιστρέφει στο Σύνταγμα

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και εν όψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης, η Φανή Δαλεζίου και μέλη της θεατρικής παράστασης "19η Μαΐου", ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από το θεατρικό έργο, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, στην πλατεία Συντάγματος, στις 21:00.

Παρουσιάζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Αλεφαντινού, Χριστιάννα Ανανιάδου, Ίριδα - Δήμητρα Ανδριοπούλου, Φανή Δαλεζίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε στη Σαμψούντα το Μάιο του 1919. Δύο οικογένειες ετοιμάζονται να παντρέψουν τα παιδιά τους. Ο γάμος αυτός όμως δε θα γίνει καθώς την προγραμματισμένη ημέρα, 19η Μαΐου, ο Κεμάλ και οι Νεότουρκοι πραγματοποιούν εισβολή στα εδάφη του Πόντου. Χτυπούν, βιάζουν, καίνε, καταστρέφουν, σφάζουν, εξοντώνουν…

Η «19η Μαΐου» είναι μία ιστορική ηθογραφία με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αφορμή να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να θυμηθούμε το παρελθόν μας και να αναλογιστούμε το μέλλον μας.

Η «19η Μαΐου» είναι το πρώτο θεατρικό έργο που γράφτηκε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία το Νοέμβριο του 2015 στην Αθήνα στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, διακρίθηκε ανάμεσα σε 90 παραστάσεις απ’ όλο τον κόσμο και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 9 ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου «FACES WITHOUT MASKS 2016», παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού Θεάτρου 2017, όπου και απέσπασε τα βραβεία καλύτερης συγγραφής (Φανή Δαλεζίου), καλύτερης σκηνοθεσίας (Κωνσταντίνος Τσακανάκης), καλύτερης ενδυματολογίας/σκηνογραφίας (Μαρία Φιλίππου) και βραβεύτηκε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σχετικά θέματα