Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Λάκκωμα

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Λάκκωμα
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Λάκκωμα

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, την Παρασκευή 17 Μαΐου και την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Αναλυτικότερα την Παρασκευή διοργανώνονται ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού, σ' όλα τα σχολεία της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού, με ευθύνη των Διευθυντών τους και κατά την τελευταία ώρα μαθήματος του σχολικού τους προγράμματος.

Την Κυριακή σε όλους τους Δήμους, τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Χαλκιδικής θα υπάρχει γενικός σημαιοστολισμός από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου σε όλα τα Δημόσια κτίρια, τα Δημαρχεία, τα κτίρια των Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ, των Οργανισμών, των Τραπεζών. Φωταγώγηση όλων των παραπάνω κτιρίων κατά τις βραδινές ώρες.

Ειδικότερα στο Λάκκωμα, όπου επίσημα θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα: 
1. Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 10.00. 
2. Ομιλία για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για τα 100 χρόνια του ξεριζωμού (1919- 2019) από τον Βασίλειο - Ιωάννη Γιαϊλαλή, Έλληνας του Πόντου και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, μπροστά στο Κοινοτικό Κατάστημα Λακκώματος. 
3. Κατάθεση στεφάνων
4. Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 
5. Δρώμενο Μνήμης. 
6. Δεξίωση του Αντιπεριφερειάρχη προς τιμήν των προσκεκλημένων στο χώρο του Μνημείου, με ποντιακά εδέσματα.