Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ για την αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων

Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ για την αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων
Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ για την αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων

Την άρνηση του εξέφρασε το ΚΚΕ για να συμφωνήσει με την έγκριση σχεδίου επιστολής που εμφανίστηκε από το προεδρείο της Επιτροπής Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής, δηλαδή την κυβέρνηση, το οποίο απευθύνεται προς τη βουλή των ΗΠΑ και αναφέρει ότι η εν λόγω Επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου «εκφράζει ομόφωνα την ικανοποίησή της για την γενναία απόφασή σας να προτείνεται, σχεδόν ομόφωνα με το ψήφισμα την αναγνώριση της Γενοκτονίας που τελέστηκε εις βάρος των Αρμενίων από το 1915 μέχρι το 1923».

Προσθέτει δε ότι «η ικανοποίησή μας γίνεται ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι είχατε την ευαισθησία να κάνετε αναφορά και στην εκστρατεία Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες και οι άλλοι Χριστιανικοί πληθυσμοί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για το λόγο αυτό, με την παρούσα ομόφωνη απόφαση της επιτροπής μας, σας διαβιβάζουμε τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες μας».

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης, καταρχήν ο κανονισμός δεν επιτρέπει την έκδοση ψηφισμάτων από τις Επιτροπές της Βουλής, οι οποίες επιπρόσθετα δεν αποφασίζουν αλλά προτείνουν και γνωμοδοτούν. Όσον αφορά την ουσία τόνισε ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τέτοια πρωτοβουλία και τέτοιο κείμενο. Το Κόμμα μας έχει τοποθετηθεί για τα ζητήματα αυτά, τόσο για τη Γενοκτονία των Ποντίων όσο και τη γενοκτονία των Αρμενίων».

Επισήμανε ότι «είναι γνωστό ότι πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες αποφάσεις» και έθεσε το ερώτημα: «Στείλατε σε καμία από αυτές ευχαριστήριο; Σε καμία. Γιατί τώρα πρέπει να στείλουμε στις ΗΠΑ ευχαριστήριο;».