Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Τελετή λήξης και νέα αρχή για τα δωρεάν μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τελετή λήξης και νέα αρχή για τα δωρεάν μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τελετή λήξης και νέα αρχή για τα δωρεάν μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Βραβεύοντας τους επτά εθελοντές εκπαιδευτές που δίδαξαν δωρεάν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς την Ποντιακή διάλεκτο σε 185 μαθητές, μια εκ των οποίων είναι 92 ετών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών διοργανώνουν τελετή για τη λήξη των φετινών μαθημάτων και ταυτόχρονα ανακοινώνουν την έναρξη των εγγραφών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, η οποία θα αρχίσει στα τέλη Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, έχοντας ως αρχή το ποντιακό ρητό “Άμον τα γράμματα να δείκνε τον άρθωπον, κανέναν ΄κέν“, ολοκληρώνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος η εξαιρετικά επιτυχημένη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών για τη δωρεάν διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, με την απονομή των διπλωμάτων στους επτά πιστοποιημένους εκπαιδευτές που δίδαξαν σε αντίστοιχα τμήματα.

Η απονομή θα γίνει κατά την διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 από τις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Νωρίτερα, θα απονεμηθούν πλακέτες σε τρεις διακεκριμένους Πόντιους.

Συγκεκριμένα:
- στον Ομότιμο Καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη για την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό,
- στον Μιχάλη Καλιοντζίδη, για τη συνεχή συμβολή του στην αναπαραγωγή της μουσικής των Ελλήνων του Πόντου και τη συμμετοχή του στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις για την ποντιακή διάλεκτο και
- στην 92χρονη μαθήτρια Μαρία Σωτηριάδου, ως αναγνώριση της θέλησης, της δύναμης και της συνέπειας κατά την διάρκεια των μαθημάτων της Ποντιακής διαλέκτου

Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, τραγούδια και χορούς από την μακρόχρονη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και προσφορά εδεσμάτων και γλυκών από χορηγούς της εκδήλωσης.

Αρχίζει η τέταρτη περίοδος διδασκαλίας

Η τελετή θα αποτελέσει και την έναρξη της τέταρτης περιόδου διδασκαλίας της ποντιακής για την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα δωρεάν μαθήματα των 100 ωρών, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά έως το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, εδώ.

Τα μαθήματα, όπως και πέρσι, θα παρέχονται από εθελοντές πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου και θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα σε αίθουσες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή σε αίθουσες σχολικών μονάδων της Θεσσαλονίκης. Θα ξεκινήσουν την εβδομάδα μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 το πρώτο τμήμα και από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 το δεύτερο. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τους εκπαιδευτές τους μέσω e-mail για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δεν παρακολούθησαν το περσινό πρόγραμμα και είναι αρχάριοι στην ποντιακή διάλεκτο. Οι διπλές εγγραφές θα διαγράφονται. Για την επιλογή των υποψηφίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας αίτησής τους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τηρείται παρουσιολόγιο, προκειμένου να δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων.