Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

Συγκίνησε το κοινό η Ποντιακή θεατρική παράσταση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (Video)

Συγκίνησε το κοινό η Ποντιακή θεατρική παράσταση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Συγκίνησε το κοινό η Ποντιακή θεατρική παράσταση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Την Ποντιακή θεατρική παράσταση ιστορικού περιεχομένου με τίτλο «Ο Φώταγας με τ’ όνεμαν» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Γ. Γωνιάδη  - Λευτέρη  Τσαχουρίδη παρουσίασε το θεατρικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, στην κατάμεστη αίθουσα του Χώρου Τεχνών, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020.

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας συνεχίζοντας και το 2020 τις εκδηλώσεις μνήμης, με την θεατρική της ομάδα, μας ταξίδεψε στα δίσεκτα χρόνια του ξεριζωμού, όπου οι Τραντέλληνες πρόγονοί μας μεγαλούργησαν στα ιερά χώματα του Πόντου.

Συγκίνησε το κοινό η Ποντιακή θεατρική παράσταση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στην 100η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και επιχείρησε να μας ταξιδέψει στα δίσεκτα χρόνια του ξεριζωμού, όπου ο έρωτας, η αγωνία, το μίσος, ο θάνατος, το χρέος και η συνύπαρξη ήταν η καθημερινότητα των παππούδων μας στις αλησμόνητες πατρίδες μας, αλλά και να μας δώσει το μήνυμα «Η Ρωμανία κι’ αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι’ άλλο».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νίκος Τομπουλίδης και ο εκπρόσωπος του δημάρχου, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης.


Έπειτα το κοινό ταξίδεψε στο παρελθόν... προσφέροντας στο τέλος το θερμό του χειροκρότημα.

Η υπόθεση του έργου είχε: Ο Φώταγας, άρχοντας - προεστός, και η οικογένειά του ζει στην Τραπεζούντα. Την οικογένεια στιγματίζει το γεγονός ότι ο δευτερότοκος γιος ο Ιγνάτης παντρεύεται Τουρκάλα. Ο ξεριζωμός σημαδεύει τη ζωή της οικογένειας του Φώταγα, που εγκαθίσταται σε ένα χωριό της Δράμας.