Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ντοκιμαντέρ: Φονικός Εθνικισμός - Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923 (Video)

Ντοκιμαντέρ: Φονικός Εθνικισμός - Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923
Ντοκιμαντέρ: Φονικός Εθνικισμός - Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923

Το ντοκιμαντέρ "Φονικός Εθνικισμός - Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923" καλύπτει πλήρως την τραγική ιστορία της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια των ετών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία παραμένει θαμμένη για σχεδόν 100 χρόνια και σήμερα κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στον αγγλόφωνο κόσμο.

H δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ είναι ένα σημαντικό ερευνητικό έργο του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) στο Σικάγο που φέρνει στο προσκήνιο την τραγική ιστορία της Γενοκτονίας, να ενημερώσει το αγγλόφωνο κοινό, και να διεθνοποιήσει το θέμα της αναγνώρισης.

Η παραγωγή της ταινίας, η οποία είναι αγγλόφωνη, στοχεύει να προβληθεί μέσω μεγάλης εταιρείας σε κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων για την ιστορική αλήθεια της Μεγάλης Καταστροφής και την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, Πόντου και Ανατολικής Θράκης.

Για την επιτυχία και σωστή παραγωγή συνέβαλαν και συμμετείχαν πρώην δημοσιογράφοι του CBS News, οι Παναγιώτης και Σπύρος Λαμπρινάτος από το OnAirr Production, ο John McCarthy ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας και παραγωγός που εργάστηκε στο CBS News καθώς και ο Τζον Ντέιβις, επίσης δημοσιογράφος από το CBS. Την ομάδα ολοκληρώνει ο θρυλικός, παγκοσμίου φήμης ντοκιμαντερίστας Bill Kurtis που είναι ο κύριος αφηγητής του ντοκιμαντέρ ο οποίος είπε τα εξής.

“Αυτή η παραγωγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα με τα οποία έχω συσχετιστεί ποτέ και παρέχει ένα απογοητευτικό μάθημα για το γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα δεινά που προκαλούνται από τη Γενοκτονία”.

Στο ντοκιμαντέρ εκτός από ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό βασίζεται στις συνεντεύξεις δώδεκα διεθνώς αναγνωρισμένων ιστορικών από Αγγλία, Αμερική,
Αρμενία, Γερμανία, Ελλάδα, Αμερική και Τουρκία.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε ειδική πρεμιέρα στο Σικάγο στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου.



Παρακάτω ακολουθούν οι παρατηρήσεις μερικών από όσους είδαν την προβολή:

- Ένα ντοκιμαντέρ που λέει μια λίγο γνωστή, αλλά πολύ θλιβερή σελίδα της ιστορίας. Οι παλιές εικόνες και η ισχυρή αφήγηση λένε την αλήθεια για την καταστροφή και την πλήρη εξάλειψη των εθνοτικών χριστιανικών ελληνικών και αρμενικών κοινοτήτων με 3000 χρόνια ιστορίας σε αυτήν τη χώρα. Aphrodite Soussa.

- Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ανθρώπων που έχουν φέρει τόσα πολλά στον κόσμο. Οι ιστορίες τους κρατήθηκαν στο σκοτάδι για πάρα πολύ καιρό και προχωρώντας τις γενιές που τους ακολούθησαν δεν πρέπει πλέον να σιωπούν για το τι έπρεπε να υπομείνουν οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Αρμένιοι. Stacy Katsibaros.

- Ως κάτοικος επιζώντων Αρμενίων εντυπωσιάστηκα με τη φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ. Αναρωτήθηκα πώς μπόρεσες να γυρίσεις το ντοκιμαντέρ. Όταν η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε τους Αρμενίους να πουν τι συνέβη τότε. George Nahabedian.

- Αυτός ήταν ένας καλά ερευνημένος και τεκμηριωμένος λογαριασμός μιας Γενοκτονίας που πρέπει να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Χριστίνα Γεωργάκη.

- Ως Πόντιος Έλληνας με συγκίνησε αυτό το ντοκιμαντέρ. Η λεπτομέρεια και η χρονολογική σειρά των γεγονότων μου έδωσαν μια αίσθηση κατανόησης αυτής της φρικτής Γενοκτονίας. Γιώργου Νάσου.

Σχετικά θέματα