Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Πουλάει τρέλα ο Ερντογάν - Τι λέει το Πατριαρχείο για το Δεκαπενταύγουστο και τη Θεία Λειτουργία

Πουλάει τρέλα ο Ερντογάν - Τι λέει το Πατριαρχείο για το Δεκαπενταύγουστο και τη Θεία Λειτουργία
Πουλάει τρέλα ο Ερντογάν - Τι λέει το Πατριαρχείο για το Δεκαπενταύγουστο και τη Θεία Λειτουργία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σήμερα στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας, όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής, σε μία σαφή απόπειρα να πείσει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για όλες της θρησκείες της επικράτειάς της. "Παρουσιάζουμε αυτό το έργο για όσους επικρίνουν τη χώρα μας", είπε μεταξύ άλλων.

"Εάν ήμασταν ένα έθνος που στοχεύει τα σύμβολα άλλων πεποιθήσεων, οι άνεμοι θα έπνεαν στη θέση της Σουμελά, την οποία είχαμε για 5 αιώνες", δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μία προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, μετά τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως "φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις  οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων".

Παράλληλα, βέβαια, ο Ερντογάν εγκαινίασε και την Αγία Σοφία Τραπεζούντος ως τζαμί και εκεί θα γίνει η πρώτη προσευχή, μετά από δύο χρόνια εργασιών αναστήλωσης και διαμόρφωσης του χώρου. 

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είχε ληφθεί το 2013 και το μοναδικό οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επί βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού στην Αυτοκρατορία της Τραπαζούντας, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Βακουφίων για να λειτουργήσει ως τέμενος.

Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, όπως και της Κωνσταντινούπολης, φημίζεται για τις μοναδικές της εικονογραφίες. Παρόμοιοι μηχανισμοί με παραβάν και κουρτίνες για να τις καλύψουν είχαν ήδη τοποθετηθεί από το 2013, όταν ο ναός έπαψε να είναι μουσείο και έγινε τζαμί, καθώς η προσωπογραφία απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.

Όμως από την άλλη η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι «λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορονοϊού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου. Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας της Σουμελιώτισσας».

Τι ακριβώς συμβαίνει; Η τούρκικη γραφειοκρατία πρόλαβε τον πρόεδρο της Τουρκίας ή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει αποφάσεις ανά ένα λεπτό;