Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Παναγία Σουμελά: Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου – Ερντογάν

Παναγία Σουμελά: Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου – Ερντογάν
Παναγία Σουμελά: Τηλεφωνική επικοινωνία Βαρθολομαίου – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον τούρκο πρόεδρο για την επαναλειτουργία της ιστορικής μονής. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για την αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά, καθώς και για άνοιγμα του μοναστηριού.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να γίνει λειτουργία

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του τούρκου προέδρου ο οποίος, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για την Αγία Σοφία, ανέφερε πως το μοναστήρι θα δεχθεί πιστούς για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Η Παναγία Σουμελά είχε παραμείνει κλειστή για κάποιο διάστημα για εργασίες αποκατάστασης, με τον Ερντογάν να δίνει το «παρών» μέσω βιντεοκλήσης, ανακοινώνοντας τη λήξη των εργασιών. Την ίδια ώρα, βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα πως η κυβέρνηση του είναι υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών.

Όπως είπε «αν ήμασταν ένα έθνος που στοχοποιεί τα σύμβολα άλλων θρησκειών, η Μονή Σουμελά που βρίσκεται στην κατοχή μας τους τελευταίους πέντε αιώνες, θα είχε εξαφανιστεί για πάντα».

Παράλληλα, προς επίρρωση των λεγομένων του ανέφερε πως «στις 15 Αυγούστου οι ορθόδοξοι πολίτες μας θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη θρησκευτική λειτουργία για την Παναγία».

Πηγή: In